Kennisplatform voor noord holland

Geen podium voor Team Allianz op Olympische Week Hyères

Geplaatst op 4 mei 2022
Geen podium voor Team Allianz op Olympische Week Hyères

De Nederlandse zeilers nemen deze keer geen medailles mee naar huis van de 53e Semaine Olympique Française in Hyères. Op het toernooi waar 751 zeilers aan meedoen, uit meer dan 50 landen, zijn de beste Nederlanders Bart Lambriex en Floris van de Werken in de 49er. Dit team wint de medalrace en wordt daarmee zesde in het eindklassement.

Naast Lambriex en Van de Werken doen ook Laila van der Meer en Bjarne Bouwer  weer mee met de allerbesten van de wereld in de Nacra17 vloot. Ze eindigden wederom in de top tien, op een verdienstelijke 9de plaats in de eindranglijst. In de ILCA6 scoorde Mirthe Akkerman dit keer ietsje beter dan Maxime Jonker. Beiden zeilsters plaatsten zich voor de medalrace. Akkerman eindigt in die medalrace als tiende en sluit af op een achtste plaats, Jonker wordt tiende in de einduitslag.

Odile van Aanholt en Emma Siewers begonnen het toernooi op de wal. Dit duo zeilde de eerste twee races niet mee. Dit uit voorzorg vanwege de krachtige wind in combinatie met het feit dat Siewers terugkomt van een blessure. Als gevolg daarvan besluit dit team het evenement op een 16de plaats.

Pim van Vugt en Scipio Houtman eindigen op een 22ste plaats in de 49er bij de mannen.

Lambriex en Van de Werken vechten terug

Het toernooi begon met een stevige Mistral, vervolgens een sterke aanlandige wind met golven en het eindigde in lichtere omstandigheden. Met als gevolg dat gedurende de week de focus verschoof van boothandeling naar bootsnelheid.

Voor Bart Lambriex en Floris van de Werken was het weer een goede test. De huidige wereldkampioenen zeilen sinds najaar 2021 samen. Pakten de wereldtitel in Oman in 2021, met weinig wind. Tijdens de Sofía Cup in Palma, een maand geleden, kwamen ze technische ‘boathandling’ tekort met veel wind en golven. In die omstandigheden scoorden ze deze week, in het tweede deel van het evenement, goed. Als kers op de taart winnen ze de afsluitende medalrace met weinig wind.

Lambriex legt uit: ““Er stond weinig wind vandaag, maar uiteindelijk hebben we toch een goede race kunnen varen. We hadden een goede start aan de linkerkant en kwamen eigenlijk best snel vooraan te liggen. Vandaar uit was het gewoon uitzeilen en verdedigen om de medalrace te winnen.”

Resultaten

“We hebben zeker een prima week gehad, vooral zeer leerzaam. Veel nieuwe condities gehad waar we nog niet veel ervaring mee hebben en waar nog veel verbetering te halen valt. En we zijn heel blij met de resultaten omdat we aan een aantal punten hebben kunnen werken. Ook zijn er een aantal nieuwe punten naar boven gekomen waar we nog flinke stappen in kunnen zetten.”

Foto: Sailing Energy/ FFVoile

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: