Kennisplatform voor noord holland

Genderkloof in IT-leiderschap bij Nederlandse bedrijven

Geplaatst op 8 maart 2023
Genderkloof in IT-leiderschap bij Nederlandse bedrijven

Op 8 maart is het internationale vrouwendag en om deze dag te markeren heeft de digitale business partner Ordina onderzoek gedaan naar gendergelijkheid bij IT-eindverantwoordelijken bij op de AEX genoteerde bedrijven.

De inventarisatie wijst op een grote genderkloof in leidinggevende posities in de IT binnen de sector. Slechts twee van de vijfentwintig AEX-bedrijven hebben een vrouw die eindverantwoordelijk is voor IT. Dit betekent dat slechts acht procent vrouw is, terwijl in Nederland zestien procent van de gehele populatie IT-werknemers vrouw is. Binnen Ordina ligt dit gemiddelde op twintig procent.

Vrouwen ondervertegenwoordigd in de IT

De resultaten van het onderzoek laten zien dat ondanks de toename van het aantal vrouwen in de IT-sector, vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in leidinggevende posities. Dit is niet alleen onrechtvaardig, maar het kan ook leiden tot een tekort aan talent. Bedrijven die gendergelijkheid bevorderen, kunnen profiteren van een grotere talentpool en een meer diverse en innovatieve sector.

Lizette Willemse, CHRO van de Ordina Group, benadrukt het belang van gendergelijkheid in de IT-sector: “We moeten meer vrouwen stimuleren om te kiezen voor een carrière in de IT en hen ondersteunen in hun ontwikkeling. Voor mij is dit een speerpunt binnen Ordina.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: