Kennisplatform voor noord holland

Gespecialiseerde luchtafzuiging vanuit Den Helder hele wereld over

Geplaatst op 23 december 2019
Jongejans Luchttechniek

Wat dertig jaar terug begon met een eenvoudige afzuiginstallatie voor een paar bloembollentelers in de Noordkop, is inmiddels een wereldwijde business in gespecialiseerde afzuiginstallaties. “Om onze knowhow en expertise kan de agrarische sector niet heen.” Toch staan ze bij Jongejans Luchttechniek nog gewoon heel nuchter met beide voeten in de klei.

“Het geheim van ons internationale succes? Heel cliché eigenlijk: we maken gewoon een goed product met duidelijke meerwaarde voor onze klanten.” Directeur Ronald de Boer stelt het nuchter vast – dat het bedrijf goed draait is geen toeval. “Wie internationaal zaken wil doen, moet een aantal zaken goed op orde hebben. Zorg dat je mensen goed opgeleid zijn en hun vak echt verstaan, dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, dat je scherp blijft op de resultaten, dat je helder communiceert.” Rode draad bij Jongejans Luchttechniek is dan ook een nuchtere en no-nonsense aanpak. “Bedenk dat elke klant uiteindelijk gewoon waar wil voor zijn geld. Of dat nou in de VS, in Rusland of om de hoek in Schagerbrug is.” Dat Nederland in agrarisch opzicht een superstatus heeft, is ook zeker geen nadeel. “Daar lift je natuurlijk op mee. Ze nemen ons beslist serieus.” 

Alle afzuiginstallaties die de fabriek van Jongejans in Den Helder verlaten zijn op bestelling geproduceerd. “We ontwerpen de machines op basis van de wensen en eisen van de klant, de situatie ter plekke, het product dat ermee verwerkt wordt en de benodigde capaciteit. Onze eigen monteurs zetten de installatie bij het bedrijf van de klant in elkaar, waar dat ook is. Vanaf dat moment monitoren we de installatie op afstand vanuit Den Helder.” Zo bezien staan Jongejans en zijn klanten nooit voor verrassingen.

Agrarische wereld

Jongejans levert afzuiginstallaties voor agrarische bedrijven over de hele wereld die bloembollen, uien, aardappelen, knoflook en zaden verwerken en verpakken. “Bij dat proces komen veel stof en schillen vrij. Dat materiaal moet afgezogen worden. Niet alleen resulteert dat in schonere producten, je creëert ook een gezondere werkomgeving voor de mensen die al die bloembollen, aardappelen en uien verwerken en verpakken”, vertelt Jesse Vonk, accountmanager bij Jongejans Luchttechniek. Zo slaan bedrijven eigenlijk een dubbelslag.

En het kan nog mooier. “In sommige gevallen besparen bedrijven dankzij onze installatie op hun verwarmingskosten. De afzuiginstallatie zuigt de lucht vol stof op, deponeert het (zware) stof in een opvangbak en blaast er aan de achterkant schone en warme lucht uit. Meestal gaat die lucht naar buiten. Maar je kunt er ook voor kiezen om die lucht weer terug naar binnen te brengen om het verwarmde of gekoelde klimaat in stand te houden”, legt De Boer uit.

Altijd stap vooruit

Doorontwikkelen van de techniek is bij Jongejans een continu proces. Uit eigen beweging, maar zeker ook op verzoek van klanten, spelen ze in op aanvullende wensen. “Echt iets van de laatste jaren is bijvoorbeeld de monitoring van elke afzuiginstallatie. Vervanging van filters, regulier onderhoud en verhelpen van storingen: door de machines goed te monitoren kunnen we veel beter plannen. Daar helpen we onze klanten natuurlijk ook mee: tijdig of op afspraak ingrijpen betekent dat we hen niet of beperkt hinderen in het productieproces”, vertelt Vonk. Dankzij alle data zien ze bij Jongejans bovendien storingen aankomen. “Problemen voorkomen heeft voor ons prioriteit: zo kunnen we onze klanten optimaal ontzorgen.”

Dankzij de mogelijkheid om installaties op afstand te monitoren kan Jongejans Luchttechniek ook internationaal makkelijker opereren. “Internationale klanten ontzorgen houdt namelijk ook in dat je best wat van je mensen vraagt. Als zij er drie weken op uit zijn om in de VS klanten te bezoeken, installaties te monteren of problemen op te lossen, dan vereist dat ook souplesse en begrip van het thuisfront. Dat koesteren wij”, zegt De Boer.

Werken bij…

Er werken veertig, voornamelijk technische, mensen bij Jongejans. Stagiairs weten hun weg inmiddels ook goed te vinden naar de fabriek én het kantoor in Den Helder. “Wie bij ons in dienst komt, krijgt een training on-the-job. Dat geldt voor iedereen: projectleiders, monteurs, lassers. Je loopt mee op alle afdelingen zodat je kennismaakt met alle facetten van de afzuiginstallatie en onze dienstverlening. Bovendien is iedereen dan zo breed en flexibel mogelijk inzetbaar. Goed voor de slagkracht van de individuele medewerker én voor de organisatie als geheel”, vertelt De Boer. En niet in de laatste plaats voor de teamspirit. Bij Jongejans werken de mensen nadrukkelijk samen. “Dát en de nodige affiniteit met techniek of de agrarische sector zijn voor ons de belangrijkste eisen. De rest leren wij je.”  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: