Kennisplatform voor noord holland

Green Hotel Club verenigt koplopers met ambitie

Geplaatst op 23 maart 2023
Green Hotel Club verenigt koplopers met ambitie

Een groep vooraanstaande hotels in Amsterdam slaat de handen ineen om de hotelbranche te verzekeren van een inclusieve en regeneratieve toekomst. Hotels van verschillende classificeringen hebben na de aanzet van de gemeente Amsterdam met de ‘Koplopersgroep Circulaire Hotels’, zelf het roer overgenomen en hebben de Stichting Green Hotel Club opgericht.

De hotels binnen Green Hotel Club (GHC) komen uit een branche die meestal niet geroemd om haar vooruitstrevendheid, maar hebben besloten niet meer achteraan te willen sluiten. “We gaan proactief een script schrijven voor een regeneratieve toekomst”, stelt voorzitter Marielle van Rumpt, General Manager bij Koninklijk Instituut Tropen Hospitallity. Op 28 maart zal in het bijzijn van wethouder Sofyan Mbarki, in het Koninklijk Instituut Tropen, het jaarplan van de Green Hotel Club worden gepresenteerd als officiële start. Green Hotel Club is de eerste branchegerichte club binnen Green Business Club Nederland. In deze impactorganisatie werken al ruim 360 bedrijven samen op het gebied van duurzaamheid in bedrijven en bedrijfgebieden.

Grote impact op de klimaatdoelen

Met meer dan 88.000 hotelbedden in Amsterdam hebben hotels met al hun faciliteiten een grote impact bij het behalen van de klimaatdoelen. Van Rumpt: “Denk daarbij aan alle eet en drinkfaciliteiten, badkamers met hoge mate van watergebruik, slaapkamers met divers beddengoed, verlichting, verwarming, airconditioning, et cetera. Daarnaast staat de hotelbranche bekend als hiërarchisch, verticaal, onregelmatige uren, matige salariëring en merk-gestuurde organisaties. Maar juist de dynamiek, diversiteit in collega’s en gasten,
verschillende roosters, het internationale karakter en simpelweg het plezier om mensen een fantastische tijd te in Amsterdam maken het juist fundamenteel positieve omgevingen.”

Ambities omgezet naar concreet jaarplan

Op basis van een holistisch framework worden binnen een achttal thema’s verschillende projecten uitgerold. Deze duurzame thema’s zijn voedsel, mobiliteit, energie, water,
materialen, cultuur en maatschappij, biodiversiteit en ecosystemen en gezondheid en welzijn. “In het komende jaar worden binnen deze thema’s door zogeheten thematrekkers verschillende projecten begeleid”, omschrijft Thijs Koster als programmamanager van Green Hotel Club.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: