Kennisplatform voor noord holland

H2 Kenniscafé: praat mee over de toekomst van de regionale waterstofeconomie

Geplaatst op 30 oktober 2023

Elkaar ontmoeten, kennis delen en samen tot nieuwe initiatieven komen die bijdragen aan het versnellen van de waterstoftransitie. Dat is waar het om draait bij H2 Kenniscafé, een initiatief vanuit de WaterstofNHN community. De eerste editie vond plaats op 21 september en had als thema: hoe krijgen we de vraag naar waterstof op gang.

Rinus Peekstok van transportbedrijf Dailycool nam de bezoekers mee in de afwegingen die hij moet maken als ondernemer om te verduurzamen. Een aanzienlijke vermindering van Co2-emissies werd gerealiseerd door de overstap te maken naar HV100, ook wel bekend als ‘hernieuwbare diesel’. Maar de ambities van Peekstok reiken een flink stuk verder. Op termijn verwacht hij dat zijn trucks op waterstof zullen rijden. Waarbij de ontwikkeling van de waterstof verbrandingsmotor en een distributienet van waterstof wat hem betreft de sleutel vormen.

iBundels
Het aantal locaties waar voertuigen waterstof kunnen tanken is nog beperkt. Een mogelijke oplossing voor dit knelpunt bieden de iBundels waarover Hygro kwam vertellen. Hygro is bekend van de waterstofwindmolen, maar de activiteiten strekken zich inmiddels uit tot oplossingen voor de hele waterstofketen. Onderdeel hiervan is een innovatief tanksysteem met zogeheten iBundels. Dat zijn slimme bundels van vier flessen, die worden gevuld met waterstof onder 1000 bar en per vrachtauto naar satellietstations worden gebracht. Een tankstation of logistiek ondernemer kan de iBundels gebruiken voor het tanken van waterstof, zonder compressor.
Over hoe de overheid de inzet van waterstof stimuleert, vertelde Marlies van Dijk van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Specifiek ging zij in op de Subsidieregeling waterstof in mobiliteit (Swim), die vanaf maart 2024 kan worden aangevraagd door ondernemers die (gelijktijdig!) investeren in een tankstation en aanschaf van waterstoftrucks. Daarnaast is er vanuit de Regiodeal Maritiem Cluster Kop van Noord-Holland subsidie beschikbaar voor de ombouw van bestaande vaar- en voertuigen naar waterstof. Deze kan nu al worden aangevraagd

H2 Kenniscafé: het financiële plaatje
Met ruim 30 gasten die alom hun waardering uitspraken voor de inhoudelijk sterke presentaties en een geanimeerde netwerkborrel, was de eerste editie een groot succes. Inmiddels is de organisatie volop bezig met de voorbereidingen voor het volgende H2 Kenniscafé. Deze vindt plaats op donderdag 16 november bij Ontwikkelingsbedrijf NHN, en zal gaan over de financiële kant van het opzetten van nieuwe waterstof initiatieven.
Aanmelden kan eenvoudig via de WaterstofNHN community. Nog geen member? Schrijf je dan nu in via https://community.waterstofnhn.nl/ of scan de QR-code.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: