Kennisplatform voor noord holland

Haal meer uit je innovatie

Geplaatst op 19 juli 2021
Haal meer uit je innovatie

Octrooien (ofwel: patenten) en ander intellectueel eigendom zijn meer dan ooit relevant voor ondernemers die innoveren. Alle tijd, energie en geld die je in een nieuwe uitvinding hebt gestoken wil je terug kunnen verdienen en je wilt voorkomen dat een ander ermee vandoor gaat. “Hoe je een methode of product beschermt is vakwerk. Wat slim is, hangt af van allerlei factoren.”

Dat octrooi aanvragen en intellectueel eigendom misschien niet voor iedereen sexy klinken, vinden Erik Visscher en Louw Feenstra van octrooibureau De Vries en Metman geen enkel punt. Zij weten als geen ander hoe dynamisch hun vak is. “Wij zitten op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen en innovaties, praten elke dag met meer uitvinders. Dat inspireert enorm!”

Technische kennis

Het team van De Vries en Metman heeft met zeventien octrooigemachtigden juridische en technische experts voor alle mogelijke uitvindingen. Zo focust Feenstra zich op werktuigbouwkundige onderwerpen en is Visscher advocaat en gespecialiseerd in IT. De combinatie van achtergronden in industrie, onderzoek en rechten die het team biedt is cruciaal. “Juist omdat het aanvragen van een octrooi niet louter een technisch of juridisch verhaal is. We kijken heel breed en we kunnen ook strategisch adviseren. Bij een nieuwe ontwikkeling wil je niet alleen de uitvinding beschermen, maar de hele businesscase eromheen”, legt Feenstra uit. “Er zijn meer redenen om voor een octrooi te kiezen: bijvoorbeeld als onderpand, omdat het positieve reclame oplevert of om te verkopen.”

State of the art

Meldt een ondernemer zich bij het octrooibureau De Vries en Metman, dan denken de specialisten dus uitgebreid mee: marktontwikkelingen, internationaal speelveld, kosten-batenanalyse, commerciële kansen … Elke octrooiaanvraag is dan ook honderd procent maatwerk. “Het begint sowieso met een uitgebreid onderzoek naar de stand van de techniek, de state of the art. Wat is er allemaal echt nieuw aan de uitvinding? De ondernemer moet die zelf ook geheim hebben gehouden. Dat luistert ontzettend nauw. Vervolgens gaan we met de opdrachtgever de toegevoegde waarde van de mogelijke bescherming analyseren en bepalen we samen de optimale strategie. Want een octrooi is geen doel maar een middel”, benadrukt Visscher.

Meerwaarde

Een octrooi op een product of methode heeft een concrete financiële waarde als je investeerders wilt aantrekken of royalty’s kan vragen. Of als je wilt samenwerken met anderen en iedere partij een deel van de technologie levert. “In die zin is een octrooi heel tastbaar. Het kan je helpen om je marktpositie te verstevigen en je technologie te beschermen. Het bakent af wat van jou is”, vertelt Feenstra. Tegengaan van namaak en bescherming van concurrentievoordeel blijven natuurlijk de grootste kracht van een octrooi. Wordt een ondernemer zelf beschuldigd van inbreuk op andermans octrooi? Ook dan heeft De Vries en Metman alle expertise en ervaring in huis voor ondersteuning en verweer.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: