Kennisplatform voor noord holland

Heerhugowaard On Stage wil passie en inspiratie bij brengen in het VMBO

Geplaatst op 10 september 2019
Heerhugowaard On Stage wil passie en inspiratie bij brengen in het VMBO

Heerhugowaard On Stage rekent af met het slechte imago van het vmbo. Bedenker Corine Korrel van het Projecthuys wil leerlingen voorlichten, enthousiasmeren en motiveren. “Laten we de volgende generatie passie en inspiratie bijbrengen voor hun toekomstige vak of beroep!”

Ondernemers uit omgeving Heerhugowaard en leerlingen en docenten van het vmbo ontmoeten elkaar op 5 november 2019 tijdens Heerhugowaard On Stage, een groots opgezette manifestatie in Sporthal Waardergolf. Zo’n ontmoeting is hard nodig, meent Korrel, want goed opgeleid middenkader raakt opgedroogd. Werkgevers zien een groot tekort aankomen van medewerkers en opvolging in het bedrijfsleven. “Onderwijs en ondernemers zien wel het belang van elkaar in, maar ze opereren nog te veel los van elkaar. Hoewel het vmbo is gericht op de praktijk zijn er docenten die zeggen nog nooit een ondernemer te hebben ontmoet. Als je iets met elkaar wilt bereiken, zul je elkaars taal moeten leren spreken.”

De geringe populariteit van het vmbo en gebrekkige aansluiting naar het mbo, heeft ernstige consequenties. Voor de economie van Heerhugowaard (en omliggende gemeenten), waar voldoende werk ligt voor handjes en kanjers, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. “Als leerlingen in het vmbo een verkeerde keuze maken, lopen ze kansen mis”, meent Korrel. “Leerlingen weten vaak niet goed wat een vak inhoudt en haken teleurgesteld af als de praktijk tegenvalt. Daar zit een belangrijke oorzaak van vroegtijdige schooluitval op het mbo. Op die manier stagneert de doorstroming en nemen jongeren pas veel later deel aan het arbeidsproces. Er gaan kostbare jaren verloren omdat ze geen ervaring en geen diploma hebben.” Het is dus belangrijk om voor de daadwerkelijke beroepskeuze, al te investeren in de beroepsorientatie van jongeren. En vooral van de groep die weinig stages in hun rooster hebben, zoals de gemengde en theoretische leerweg. On Stage, een initiatief van SOB Haaglanden en het Projecthuys, wil hier verandering in brengen. Vertegenwoordigers en medewerkers van bedrijven uit Heerhugowaard en de regio ontmoeten de vmbo’ers uit Heerhugowaard om ze te informeren over de verschillende beroepen en branches. Waarom is hun vak zo leuk en wat je moet ervoor doen of laten?

Het Beroepenfeest van Heerhugowaard On Stage wordt op 19 november 2019 gevolgd door de Doe Dag: boter bij de vis. Dan gaan scholieren op bezoek bij het bedrijf waarmee ze tijdens Heerhugowaard On Stage een ‘match’ hebben gemaakt, voor een rondleiding of om wat langer door te praten over het vak. Wij hopen dat docenten ook de kans benutten om matches te maken en daarmee hun eigen netwerk in het bedrijfsleven te vergroten. Heerhugowaard On Stage is gericht op duurzaamheid en meetbare resultaten, maar het gaat Korrel er ook om een positief signaal af te geven. Er zijn inmiddels velen Vrienden die meehelpen aan de realisatie van On Stage; John Does wethouder te Heerhugowaard is ambassadeur van On Stage.

“Alle jongeren hebben dromen. Sommige vmbo’ers willen graag arts of notaris worden. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig maar het is echt niet onmogelijk. Realisme mag nooit leiden tot ontmoediging. Gezien alle negatieve publiciteit rondom het vmbo van de laatste tijd, lijken we leerling en docent vooral te ontmoedigen. Ik vind dat we met z’n allen moeten kijken hoe ver we samen komen. En in Heerhugowaard doen we dat zo! Ambities en dromen brengen je uiteindelijk op je plek. Soms via een omweg. En misschien wordt je dan geen arts, maar wel een goede verpleegkundige.” En ik wens de komende generatie toe dat er nu mensen zijn die hen een stukje op weg helpen door te vertellen over passie en pech in hun werk. Dus, heeft u een beroep, vak of functie waarover u wilt vertellen: meld u aan via de site www.Heerhugowaardonstage.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: