Kennisplatform voor noord holland

Henselmans: Bouwer in beweging

Geplaatst op 3 november 2021
Henselmans: Bouwer in beweging

Je van traditioneel bouwbedrijf transformeren tot een ontwikkelende aannemer: dat vraagt om een totaal andere manier van werken. “Je moet veel meer het initiatief durven pakken, zelf met goede ideeën komen. Dan neem je automatisch ook meer risico.”

Dat ze in de afgelopen vijftien jaar steeds meer hebben gekozen voor het pad van het ontwikkelen van complete projecten heeft Henselmans Bouw & Ontwikkeling bepaald geen windeieren gelegd. “Die proactieve benadering past perfect bij ons. Dat we ons steeds meer positioneren als ontwikkelende aannemer heeft ons de afgelopen jaren ontzettend mooie projecten opgeleverd.” Directeur Arnold Henselmans weet waar hij het over heeft: de crisis van 2008 heeft ook bij zijn bedrijf diepe sporen achter gelaten. Het tij zit zijn bedrijf inmiddels mee.

Risico nemen

Een van die projecten is De Groene Trede in Heerhugowaard – een wooncomplex met 67 appartementen in het stationsgebied. “De gemeente wilde het gebied veel meer een stedelijke woonbestemming geven – daar hebben wij succesvol op ingespeeld met ons idee voor de Groene Trede.” Een goed idee levert je in elk geval sneller een rol als gesprekspartner op, vandaaruit moet het balletje gaan rollen. “Je moet soms dus wel risico durven nemen, niet elk plan leidt automatisch ook tot een project”, benadrukt Henselmans.

Maar toch. Dat het met die ideeënontwikkeling bij zijn bedrijf wel goed zit, blijkt uit de vele projecten die de afgelopen jaren zijn uitgedacht en gerealiseerd. Want ook Oostweide in Heiloo, 24 luxe appartementen in Heemskerk en de woningbouw op de plaats van een voormalige school in Oosthuizen, passen in het rijtje behaalde successen. Dat zie je ook terug op kantoor in Noord-Scharwoude. “Van de dertig medewerkers focust het merendeel zich inmiddels op de voorbereidingsfase. Ook dat bevalt: hun werk is een stuk uitdagender en interessanter geworden.” Komt een project in de uitvoeringsfase, dan werkt Henselmans samen met vaste, gespecialiseerde partners uit de regio.

BIM is de basis

Belangrijke succesfactor in de transitie naar ontwikkelende aannemer is ook de komst van BIM (Building Information Modelling) geweest. “Doordat we in 3D het hele project neerzetten kunnen we vooraf veel beter knelpunten ontdekken en op die manier fouten voorkomen. Vertragingen tijdens de bouw behoren daarmee eigenlijk tot het verleden. Sterker nog: het bouwproces zelf verloopt veel vlotter omdat we ook meer prefab kunnen laten maken”, legt Henselmans uit.
Als voorbeeld noemt hij De Groene Trede: in januari ging daar de eerste heipaal in de grond, na een half jaar zitten ze al op de zesde verdieping. “Dat is razendsnel. Bovendien kunnen we veel beter plannen en de werkzaamheden van de verschillende partijen optimaal op elkaar afstemmen.” Last but not least minimaliseert Henselmans dankzij BIM de faalkosten van een project en dat is in alle opzichten pure winst.

Henselmans Bouw & Ontwikkeling positioneert zich steeds meer als ontwikkelende aannemer. Het bedrijf realiseert in zijn werkgebied Noord-Holland met name woningbouwprojecten, maar werkt ook utiliteitsplannen uit, zoals het onlangs gerealiseerde hoofdkantoor van Koninklijke Vezet in Warmenhuizen en het nieuwe Medisch Centrum Zonnestein in Amstelveen.

Quotes

‘BIM is de belangrijkste succesfactor

‘We zijn echt een ontwikkelende aannemer geworden’

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: