Kennisplatform voor noord holland

Hoogewerf Engineering: ‘Specialist in industriële automatisering en machineveiligheid’

Geplaatst op 10 juli 2023
Hoogewerf Engineering: 'Specialist in industriële automatisering en machineveiligheid'

Hoogewerf Engineering in Beverwijk is gespecialiseerd in advisering, engineering, training en coaching op het gebied van industriële automatisering en machineveiligheid. En met succes! De afgelopen tien jaar is het bedrijf flink gegroeid. Anne Blom (manager bedrijfsvoering) en Arno de Jong (afdelingsleider machineveiligheid) vertellen er graag meer over.

Wat doet Hoogewerf precies?

Anne: “Hoogewerf Engineering adviseert, ontwikkelt en realiseert voor haar klanten al meer dan 35 jaar maatwerkoplossingen op het gebied van industriële automatisering en machineveiligheid.”

Arno: “Wij denken graag mee met onze klanten om samen tot de meest optimale oplossingen te komen. Dit doen wij door ons vanuit de technische vraagstukken te verdiepen in de productieprocessen van onze klanten. Onze oplossingen zijn creatief en pragmatisch, waarbij wij de beschikbaarheid van de installaties centraal stellen.”

Wat voor soort klanten bedienen jullie?

Anne: “Veel verschillende soorten klanten; van machinebouwers tot aan werkgevers in de zware industrie en in de infra. Denk aan engineering op het gebied van industriële automatisering en machineveiligheid bij Tata Steel, softwareontwikkeling voor Gasunie, levering en onderhoud van grenspassagesystemen voor Schiphol en engineering van energiemonitoring-systemen voor datacenters.”

Kunnen jullie meer vertellen over de afdeling Machineveiligheid?

Anne: “Vanwege de vele vraagstukken bij onze klanten op machineveiligheidgebied hebben we een aantal jaar geleden een gespecialiseerde afdeling machineveiligheid opgericht. De jarenlange kennis en ervaring die we reeds in huis hadden kunnen we sindsdien nog professioneler inzetten.”

Arno: “We adviseren bedrijven over wettelijke eisen en geven pragmatische oplossingen voor een aantoonbaar veilige, gezonde en productieve werkomgeving. Bijvoorbeeld: een werkgever neemt contact met ons op omdat deze zorgen heeft of zijn machinepark nog wel voldoet aan de huidige wet- en regelgeving. Wij beoordelen de situatie en stellen een rapportage op met bevindingen en een plan van aanpak hoe eventuele non-conformities kunnen worden opgelost. Veel issues die we in de praktijk zien zijn het gevolg van het niet goed ingericht hebben van een management of change proces, van inkoop, installatie, gebruik, onderhoud en modificaties.”

Anne: “Daarnaast bieden we diverse machineveiligheidstrainingen en coaching trajecten aan waarmee bedrijven voor de totale levenscyclus van hun machinepark, van aankoop, engineering, fabricage, montage, inbedrijfstelling, productie, onderhoud, modificatie en sloop, kunnen zorgdragen voor aantoonbaar veilige omstandigheden. Bijvoorbeeld over awareness, cultuur en gedrag, wet- en regelgeving, de machinerichtlijn, het opstellen van een goede risicobeoordeling, het selecteren en implementeren van risico-reducerende maatregelen, functionele veiligheid (performance levels en SIL), robotveiligheid, elektrische veiligheid, LOTOTO, et cetera.”

Arno: “We hebben in ons kantoor te Beverwijk een speciale praktijkruimte ingericht met daarin een robotinstallatie en diverse andere machines om een bedrijfssituatie te kunnen simuleren waarin cursisten de theorie aan de praktijk kunnen koppelen.”

Anne: “Sinds kort geven we ook gastlessen op Hogeschool Inholland in Alkmaar; deze worden erg enthousiast ontvangen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: