Kennisplatform voor noord holland

Hotel Jakarta Amsterdam viert 1-jarig bestaan

Geplaatst op 1 juli 2019
Hotel Jakarta Amsterdam viert 1-jarig bestaan

Het ‘groenste’ hotel van Nederland, Hotel Jakarta Amsterdam, viert 28 juni 2019 haar 1-jarig bestaan met een nieuwe tentoonstelling rondom Indonesische voorwerpen uit de rijkscollectie van het Tropenmuseum. Het Tropenmuseum presenteert in Hotel Jakarta Amsterdam een selectie uit de collectie ‘Yogya en Riau zilver’.

In de jaren ‘30 werd in Yogyakarta, Java, veel zilverwerk gemaakt, vooral voor de Europeanen in Indonesië. Het zilverwerk werd rijk versierd met lotusbloemen en pauwfiguren. Na de Indonesische onafhankelijkheid in 1945 werd de productie van Yogya zilver steeds minder, maar leefde weer op in de jaren ‘70 vanwege het toerisme. Het voormalige sultanaat van Riau op Sumatra, dat strategisch aan de handelsroute via de straat van Malakka lag, stond bekend om zijn zilveren voorwerpen die werden gemaakt van zilveren munten.

Hotel Jakarta Amsterdam en het Tropenmuseum hebben een samenwerking voor de culturele invulling van het hotel. Naast de jaarlijks wisselende tentoonstelling die aansluit bij de geschiedenis van Java eiland, worden de suites voorzien van bijzondere foto’s van voormalig Nederlands-Indië.

Sinds de opening op 28 juni 2018 heeft het hotel vele internationale bezoekers, buurtbewoners en Amsterdamse gasten mogen ontvangen om te komen slapen, eten, drinken, werken en ontspannen. Dat het hotel in de smaak valt, is gebleken toen Hotel Jakarta Amsterdam de felbegeerde Publieksprijs won bij de uitreiking van de Amsterdam Architectuur Prijs 2019. In het juryrapport staat onder andere dat het hotel een voorbeeldproject is voor de stad en men hoopt het gebruik van groen en duurzame initiatieven terug te zien in andere projecten.

Naast bovenstaande prijs, is het hotel bekroond met de prijs ‘Publiek Gebouw van het Jaar’ door Architectenweb, Amerikaanse Architecture Masterprize in de categorie Architectural Design / Green Architecture, en is Skybar Malabar bekroond als ‘Beste Nieuwe Hotel Bar’ door de Belvedere Best Hotel Bar Awards.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: