Kennisplatform voor noord holland

imec.istart en Novel-T bundelen krachten in unieke accelerator en fonds voor tech startups

Geplaatst op 25 oktober 2021
Nieuwe samenwerking verbindt de populaire venues van Tiqets met het affiliate-partnernetwerk van Ticketbar

Onlangs lanceerden het Belgische imec.istart, Europa’s no. 1 business accelerator en Novel-T, de motor achter Nederlands meest ondernemende kennisinstellingen het imec.istart.nl programma. De twee nonprofits bundelen hun krachten in dit accelerator programma voor tech startups. Het 12-18 maanden durende programma, waar een eigen investeringsfonds aan gekoppeld is, geeft een stevige impuls aan jonge technologiebedrijven en spin-offs vanuit kennisinstellingen. Met imec.istart.nl vergroten zij hun kans om van prototype door te ontwikkelen naar een succesvolle marktintroductie en internationale groei. De lancering vond plaats tijdens de CES Unveiled conferentie in de RAI Amsterdam, onder toeziend oog van Minister Stef Blok en Constantijn van Oranje, Special Envoy van Techleap. 

Naast een initiële investering van 50.000 tot 250.000 euro vinden deelnemers van het programma ook toegang tot 4500+ van ‘s werelds beste tech experts en een groot netwerk van actieve investeerders. Voor het programma en fonds zijn diverse krachtige partners uit de private en publieke sector betrokken, zoals VDL, Simac, Oost NL, Universiteit Twente, imec, Cronos Group, Demcon, Pfizer, Comate en Research Center OnePlanet. Medio november sluit de eerste inschrijvingsronde. Het programma start in januari 2022. Een tweede ronde opent op 1 mei en start medio 2022.

Minder uitval van technologische startups

Het imec.istart.nl programma in Nederland geeft een noodzakelijke versterking van het startup ecosysteem voor deeptech bedrijven. Jaap Beernink, CEO van Novel-T licht toe: “We zijn in Nederland goed in het scouten van kansen voor innovatief ondernemerschap en prima in staat om deze kansen om te zetten naar startups. Er is echter veel winst te behalen qua eerste echte groei. Ondanks het potentieel, bereiken ze het punt van marktintroductie niet. Vaak heeft dit te maken met verlies van focus, snelheid en gebrek aan groeikapitaal. Met het imec.istart.nl programma bieden we een hele mooie aanvulling en aansluiting op datgene dat reeds geboden wordt rondom kennisinstellingen. Vanuit Novel-T en Imec nemen we het voortouw en nodigen we nadrukkelijk kennisinstellingen en andere partners uit om aan te sluiten en op die manier zoveel mogelijk groeibedrijven een vliegende start te geven”. 

Verbinden van Nederlandse en Belgische startupsystemen

“We kijken er naar uit om ons toonaangevend acceleratieprogramma nu ook in Nederland te kunnen uitrollen, zeker om dat te doen in co-productie met Novel-T als sterke founding partner, zegt Sven De Cleyn, programmadirecteur van imec.istart. We geloven dat de financiering die imec.istart.nl biedt, samen met het unieke ondersteuningsprogramma en de internationale reikwijdte van het netwerk van imec en onze partners, grote troeven zullen zijn voor de Nederlandse high-tech en deeptech startups met groeiambitie. Door deze stap kunnen we het Belgische en Nederlandse startup ecosysteem ook dichter bij elkaar brengen, wat aan beide kanten van de grens nieuwe mogelijkheden zal creëren voor onze startups en scaleups.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: