Kennisplatform voor noord holland

ING leidt digitale transformatie van Nederland

Geplaatst op 6 april 2023
ING leidt digitale transformatie van Nederland

ING is koploper in de digitale transformatie. Dat blijkt uit de DX300, het jaarlijkse onderzoek onder zakelijke beslissers uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam in opdracht van MT/Sprout. De bank heeft het afgelopen jaar de ‘digital natives’ Bol.com en Booking.com ingehaald.

De DX300-lijst van 150 bedrijven die het verst zijn in digitale transformatie werd opgesteld op basis van een onderzoek onder 3.176 zakelijke beslissers, uitgevoerd door hoogleraar Strategic Management en Innovation Henk Volberda van de Universiteit van Amsterdam.

ING is niet de enige financiële instelling die flink oprukt, blijkt uit de DX300-lijst van 2023. “Ik vind het verbazingwekkend dat een bank op één staat die tot voor kort te kampen had met een sleep aan verouderde automatiseringssystemen. Ondanks die handicap is ING erin geslaagd te excelleren in digitale transformatie. Dat vind ik nieuws”, zegt Volberda. Ook ABN Amro heeft het afgelopen jaar stappen gezet en schoof op van de elfde naar de vierde plaats. 

De plekken 5 tot en met 10 van digitale leiders worden bezet door respectievelijk Albert Heijn, PostNL, KLM, High Tech Campus, Koninklijke Philips en groothandel Technische Unie. Sectoren die als geheel het best presteerden waren financiële instellingen, de horeca, leisure- en reisbranche en retail en groothandel.

Enablers

Een tweede ranglijst in de gids bevat de 150 ondernemingen die bedrijven het best helpen bij het realiseren van hun digitale ambities. Die zogeheten Enablers worden dit jaar aangevoerd door KPN, gevolgd door T-Mobile, iDeal, AFAS Software en Microsoft. Lijstaanvoerder KPN stond vorig jaar nog op een vijfde plaats. De sprong naar de toppositie is mede te danken aan een wijziging in de meetmethode, tekent Volberda aan. “We hebben extra gelet op Enablers die werken voor klanten die hoog scoren op digitale transformatie als ING en Bol.com. Hun oordeel hebben wij dit jaar zwaarder laten wegen.” 

Zorgen om achterblijvers

Hoogleraar Volberda maakt zich zorgen over de sectoren die opzichtig terugvallen in de race naar digitale transformatie. “Neem de automotive industrie, die gemiddeld op plaats 125 staat, waar financiële instellingen gemiddeld een 40ste plaats halen. Ook overheidssectoren scoren slecht. Gemeenten en provincies staan gemiddeld op plaats 100. De impuls die de digitalisering van het onderwijs kreeg tijdens de coronacrisis ebt nu weg. Elke cursus aan een topuniversiteit als Harvard kun je downloaden en online volgen. In Nederland zien wij een massale terugkeer naar offline onderwijs.”

Onderzoek: 8.186 beoordelingen

Het onderzoek werd uitgevoerd door Volberda’s team onder leiding van projectleider Niels van der Weerdt van het Amsterdam Centre for Business Innovation. Dat ondervroeg tussen september en november 2022 3.176 zakelijke beslissers. Samen gaven zij ruim 8.186 beoordelingen van 1.544 organisaties op verschillende criteria. Op basis daarvan stelde het onderzoeksteam de twee ranglijsten op met 150 Leaders en 150 Enablers in digitale transformatie. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: