Kennisplatform voor noord holland

Innovatie voor brandstofcellen – Super Surf wint de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019

Geplaatst op 5 november 2019

Super Surf is de winnaar van de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019. Dit binationale gemeenschappelijke project dat de massaproductie van waterstof-brandstofcellen mogelijk maakt, heeft 35 kandidaten achter zich gelaten. De onderscheiding werd dit jaar voor de twaalfde keer door de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) uitgereikt en op 4 november met rond 100 gasten uit politiek en economie uit beide landen in Den Haag gevierd.

„De mobiliteit van de toekomst is weer een interessante oplossing rijker“, aldus DNHK directeur Günter Gülker over het winnende concept. „Super Surf is een perfect voorbeeld van wat onze beide landen kunnen als de krachten gebundeld worden.“ Bij dit grensoverschrijdende project draaide het allemaal om brandstofcellen; een van de belangrijkste technologieën om personen- en vrachtverkeer emissievrij te maken. Het probleem tot nu toe was dat de cellen niet in grote hoeveelheden konden worden geproduceerd. Het ontbrak aan een betrouwbare kwaliteitscontrole voor de uiterst gevoelige componenten.

Winnaars beginnen ook een start-up voor busproductie

De zes Duitse en Nederlandse bedrijven die achter Super Surf staan, hebben samen een oplossing voor dit probleem gevonden. Met behulp van twee projectpartners exploiteren ze nu uiterst nauwkeurige optische 2D- en 3D-meetsystemen, waarmee fabrikanten van brandstofcellen een gelijkblijvende kwaliteit kunnen garanderen. Maar dat is nog niet alles. „Uit het project ontstaat op dit moment een Duits-Nederlandse start-up die bussen op brandstofcellen voor het openbaar vervoer zal gaan maken“, vertelt Susanne Schreier van projectleider ADREM GmbH. „We zijn ontzettend blij dat onze samenwerking nu ook nog bekroond is met de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie. Dit zal ons meer bekendheid in beide landen opleveren.“

Super Surf bestaat uit de volgende middelgrote bedrijven: Demcon (Focal) BV (Enschede), Hymove BV (Arnhem), NanoFocus AG (Oberhausen, D), Nedstack BV (Arnhem), ZBT – Zentrum für BrennstoffzellenTechnik (Duisburg, D) en projectleider ADREM GmbH (Oldenburg, D).

Spannende finale met sterke oplossingen

Naast Super Surf stonden nog twee andere mobiliteitsspecialisten in de finale: de Berlijnse start-up sennder, een online transportbedrijf dat grote fabrikanten koppelt aan kleine en middelgrote vrachtspecialisten en daarmee de Europese logistieke branche disruptief verandert en het Nederlandse bedrijf Swapfiets dat in slechts vijf jaar tot de grootste aanbieder van fietsabonnementen ter wereld uitgroeide. Deze drie bedrijven zijn door een vakjury uit 36 inzendingen uit beide landen geselecteerd voor de finale. Een open online stemronde gaf uiteindelijk de doorslag over welke finalist de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019, een onderscheiding voor bijzondere innovaties in de grensoverschrijdende economie, in de wacht zou slepen. Meer informatie over de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie, de winnaar en de finalisten 2019: www.dnhk.org/prijsvoordeeconomie

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: