Kennisplatform voor noord holland

‘Pioniers hoeven het niet alleen te doen’

Geplaatst op 27 mei 2019
Innovatiefestival Noord-Holland

“Ondernemers kunnen niet zonder innovatie, wij dagen hen uit om te blijven vernieuwen. Dat hoeven ze niet alleen te doen: ze kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden die de Provincie en andere partijen bieden, zowel financieel als in de vorm van advisering”, aldus Leonie van der Kruk, Senior Beleidsadviseur MKB & Innovatie bij de Provincie Noord-Holland en één van de initiators van het Innovatiefestival Noord-Holland.

Het Innovatiefestival Noord-Holland werd op woensdag 13 februari gehouden in Het Nieuwe Warenhuis in Alkmaar. “Het leek ons een mooie gelegenheid om vlak voor de Statenverkiezingen te laten zien wat er gebeurt op het gebied van innovatie in Noord-Holland.” Dat bleek een schot in de roos: “We hebben heel veel enthousiaste reacties gekregen.”

De Provincie Noord-Holland helpt innovatieve ondernemers die versneld willen groeien met ondersteuningsprogramma’s als GO!-NH, PIM en het Innovatiefonds. “Deze aanpak werpt zijn vruchten af en levert aansprekende nieuwe ondernemingen op die bijdragen aan duurzame oplossingen voor mobiliteit, energie en hergebruik van producten”, aldus gedeputeerden Jack van der Hoek en Jaap Bond tijdens het innovatiefestival Noord-Holland.

De Provincie probeert innovatie zoveel mogelijk aan te jagen, vertelt Van der Kruk, maar vervolgens is het zaak dat die ontwikkelingen in beweging blijven. Het doel van het festival was niet alleen een podium bieden aan deze ‘gangmakers’, maar ook netwerken, samenwerkingspartners en ondernemers bij elkaar brengen. “Pioniers leveren een belangrijke bijdrage aan het innovatieklimaat in Noord-Holland, op het festival konden zij ontdekken wat de netwerken en innovatieprogramma’s van de Provincie te bieden hebben.”

Eén van die netwerken is het Versnellingshuis, dat werd op het festival geopend door staatssecretaris Stientje van Veldhoven, samen met Hans de Boer (VNO-NCW) en Maria van der Heijden (MVO Nederland). In het Versnellingshuis bieden experts uit het bedrijfsleven, overheid en wetenschap samen ondersteuning aan ondernemers, zodat meer kansrijke circulaire businessplannen tot bloei komen en rendabel worden.

De festivalbezoekers draaiden tijdens twintigtal miniworkshops alvast warm voor de officiële opening door dagvoorzitter Diana Matroos en de gedeputeerden Van der Hoek en Bond. “Het is echt een festival. Naar een muziekfestival ga je om nieuwe muziek te ontdekken. Hier ga je naar toe om innovaties te ontdekken”,aldus Bond.
Kees Klomp benadrukte in zijn keynote over de Betekeniseconomie dat men het steeds belangrijker vindt dat werk betekenis heeft. Zo geven Millennials massaal de voorkeur aan werkgevers die ook maatschappelijke winst maken.

De paneldiscussie tussen de experts Constantijn van Oranje, Elske Doets, Rixt Herklots en innovatieve ondernemers Anouk Dijkstra, Simon Loerakker en Erwin Meijboom leverde een unanieme call to action op. “Maak keuzes, wees enthousiast en heb lef. Er zijn in Nederland veel kansen voor innovatieve ondernemers. Om deze optimaal te benutten is het cruciaal dat er wordt samengewerkt.”

Als afsluiter werden de zestig genomineerde innovatiepioniers in de spotlight gezet. Nico Berger, Theo Koster, Veerle Struben, Sandra de Reep-Gruber en Alex Jansen kregen de meeste support. “Ik ben erg vereerd met de onderscheiding en had dit niet zien aankomen , aldus een bevlogen Theo Koster, Business Development Manager Techport.

Leonie van der Kruk: “Ik sluit niet uit dat er een vervolg op dit Innovatiefestival zal komen. Maar ondertussen gaan de ondersteuningsprogramma’s uiteraard gewoon door. Wij hebben daarin overigens met nadruk ook aandacht voor ondernemers die bezig zijn met innovaties op het gebied van de energietransitie, duurzame mobiliteit en circulaire economie. We staan met z’n allen voor een enorme opgave, bedrijven die een duurzame bijdrage leveren aan de maatschappij ondersteunen wij van harte.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: