Kennisplatform voor noord holland

J Stam Transport: Koning van de weg

Geplaatst op 4 november 2021
J Stam Transport: Koning van de weg

Momenteel werk genoeg in het transport. Geen vrachtwagen die leeg ergens heen rijdt of leeg ergens vandaan komt. Goed voor de business, het milieu én de chauffeur. Met lege auto’s rijden ze bijna nooit bij familiebedrijf J Stam Transport. “Heen gaan we vooral met bloemen en planten, terug met van alles en nog wat: mondkapjes, auto-onderdelen, verpakkingsmateriaal, levensmiddelen. We vinden altijd weer wat.”

Met tegen de zestig chauffeurs is het Medemblikse transportbedrijf een bekende speler op de Nederlandse markt. En ook in Duitsland beschikken ze over een heel netwerk van bedrijven waar ze al jaren ladingen voor vervoeren. “Het is een kleine wereld, chauffeurs onderling kennen elkaar en komen elkaar overal tegen”, zegt Marco Stam.

Drie broers

J Stam Transport wordt nu geleid door drie broers: Johan, Paul en Marco. Zij volgden hun vader op die het bedrijf in 1974 overnam en het zijn naam gaf. Johan Stam: “Destijds vervoerden we vooral groente en fruit van de diverse veilingen in West-Friesland naar afnemers in Nederland, Duitsland en Scandinavië. Begin jaren negentig verschoof dat naar transport van bloemen en planten en kwam de focus ook steeds meer te liggen op Duitsland.”

Heen rijden de chauffeurs van J Stam Transport voornamelijk met bloemen en planten en wat aanverwante artikelen zoals keramiek, terug met van alles en nog wat. Dat kan ook makkelijk: de 45 auto’s van het bedrijf beschikken stuk voor stuk over koeling en verwarming, palletwagen, en een laad- en losklep. “Daardoor zijn we heel flexibel wat het soort lading betreft: we kunnen heel veel meenemen. Bovendien: leeg rijden – dat is economisch totaal niet interessant. Waar rijd je dan voor?”, zegt Paul Stam. Van Duitsland naar Nederland vervoert J Stam Transport onder meer wc-papier, mondkapjes, levensmiddelen, elektrische apparaten of auto-onderdelen. “We lopen natuurlijk al heel wat jaren mee, beschikken over een groot netwerk in Duitsland en in Nederland. De meeste klanten verwerven we via-via, dat gaat haast vanzelf.”

Volop vrijheid

Nieuwe chauffeurs enthousiasmeren voor het vak, dat is voor de hele sector een uitdaging. Ook bij J Stam Transport. “Wij weten natuurlijk wel wat de charme van dit vak is. Dat het prettig is om grotendeels eigen baas te zijn, veel zelfstandigheid te hebben in je werk”, zegt Marco Stam. Gegarandeerd werk hebben en een bepaalde vrijheid – dat is natuurlijk wel wat waard. “Wie daar meer over wil weten, kan ons zeker bellen. We hebben nog ruimte voor nieuwe chauffeurs, werk genoeg. Bovendien staat de wereld van transport nooit stil. En je komt nog eens ergens.”

Het kantoor van J Stam Transport zit in Medemblik – vandaaruit worden alle ritten gepland en gecoördineerd. De transporten zelf gaan veelal vanaf de veiling in Aalsmeer of vanaf exporteurs in heel Nederland.

Quotes

‘Heen gaan we met bloemen, terug met van alles en nog wat’

‘We zitten letterlijk nooit stil’

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: