Kennisplatform voor noord holland

Job Rotation bij BAM: Een waardevolle ontdekkingsreis

Geplaatst op 8 juli 2022
Job Rotation bij BAM: Een waardevolle ontdekkingsreis

Of je nu een technische opleiding hebt of een andere achtergrond, bij BAM is eigenlijk altijd plek voor je. Die boodschap brengen Gerard Murck, bedrijfsleider bij BAM Infra Nederland, en Anton de Munck, calculator bij BAM Infra Nederland. Murck is begeleider van het Job Rotation programma bij BAM. De Munck doorliep dit programma een aantal jaren geleden. Murck: “We hebben de Job Rotation nieuw leven ingeblazen zodat nieuwe werknemers kunnen ontdekken waar ons bedrijf zich eigenlijk allemaal mee bezighoudt.”  

Gerard Murck vervolgt: “Het Job Rotation programma is eigenlijk een ontdekkingsreis langs al onze mogelijkheden. Wij zijn BAM Infra Nederland. Daar hangt Regionaal Wegen onder, maar ook het bedrijfsonderdeel Civiel, gespecialiseerd in bijvoorbeeld bruggen en viaducten. Daarnaast hebben we ook onderdelen als Funderingstechniek en Verkeerstechniek: specialist op het gebied van tijdelijke verkeersmaatregelen, verkeersregelinstallaties, openbare verlichting en geleiderails. Het aanbod aan werkzaamheden is dus ontzettend breed.”
Het Job Rotation programma duurt in principe 24 maanden, maar die periode is niet in beton gegoten. “We faciliteren dat iemand drie periodes van acht maanden, bij meerdere van de onderdelen van BAM die we net noemden, met verschillende werkzaamheden in aanraking komt. Denk aan functies als werkvoorbereider, uitvoerder of calculator.”

‘Veel leren in korte tijd’

Het is al een tijd geleden dat Anton de Munck deelnam aan de Job Rotation. “Al zo’n twaalf jaar. Ik heb Civiele Techniek gestuurd aan de Hogeschool van Rotterdam, met als minor Infrastructuur en Mobiliteit. Ik wist dat ik de infrakant op wilde, maar had nog geen goed beeld van alle functies. Ik wilde wel graag starten in de praktijk, om zo snel ervaring op te doen. Daarom heb ik gesolliciteerd bij BAM. Ik werd aangenomen en kon meteen starten met de Job Rotation. De eerste tijd heb ik in Regio Zuidwest gewerkt, daar heb ik het programma doorlopen. Ik ben gestart als assistent-uitvoerder: meelopen met de uitvoerder op het werk. Ik mocht zaken voorbereiden en uitzoeken, waardoor ik veel leerde in korte tijd.”

Zijn tweede periode bracht Anton door als werkvoorbereider. “Hier kwam ik ook met calculatie in aanraking. Deze combinatie was heel interessant. Vanuit daar heb ik een uitstapje gemaakt naar het ingenieursbureau van BAM, Infraconsult. Daar dacht ik bijvoorbeeld na over de bochtstraal van een weg en welke verhardingen je waar toepast: een andere wereld, maar óók heel leerzaam en leuk. Het voordeel van verschillende facetten van het werk meemaken is dat je snel leert wat ieders belangen zijn en waar zij tegenaan lopen. Je kunt mopperen op een tekening die een collega maakt, maar als je die tekening zelf moet maken kom je er pas achter wat de moeilijkheden zijn.”

‘BAM is heel flexibel’

Na deze ervaring ging Anton opnieuw de uitvoering in: weer naar buiten. “Maar ik keek met steeds grotere werken mee: met tenders, planning, voorbereiding… Toen kreeg ik de vraag: weet je zeker dat je niet naar binnen wilt? Daar heb ik toen toch voor gekozen.”
Bijna acht jaar werkte Anton in Regio Zuidwest. Nadat BAM een paar jaar geleden regio’s samenvoegde kwam Anton in Regio West terecht. Daar werken Gerard en hij nu allebei. Anton: “BAM is zo flexibel: er kan echt veel. Ik ben nu ruim vijf jaar calculator en behandel allerlei tenders: van groot tot klein, van gemeentes tot particuliere klanten. Daar zitten ook namen tussen zoals Flora Holland en diverse klanten in het havengebied van Rotterdam. De afwisseling bevalt mij heel goed.”

Alles ontdekken

Zou Anton echter aangeven wederom een andere tak van sport binnen BAM te willen onderzoeken, dan kan dat. Gerard: “In die zin houdt de Job Rotation nooit op, er wordt echt naar je geluisterd. Dat geldt voor iedereen. Wij sturen erg op ontwikkeling van al onze collega’s, maar wel vrijwillig: je hebt de regie in eigen hand. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van Job Rotation: we zien dat met name de nieuwe aanwas niet meteen heel lang hetzelfde werk wil doen, zij willen graag alles ontdekken. Wij stimuleren hen dat vooral binnen BAM te doen.” Anton: “Dit is één van de redenen dat ik destijds voor BAM heb gekozen, de mogelijkheid te ontdekken wat er allemaal is. Wat ik prettig vond is dat je op deze manier heel snel het complete bedrijf leert kennen: de mensen, de teams, de verschillende disciplines. Daar heb ik nog profijt van: ik weet meteen wie ik voor een bepaalde vraag kan benaderen.”

Persoonlijke begeleiders

Iedereen die meedoet aan de Job Rotation krijgt een begeleider. Gerard: “Een mentor die volgt of het goed gaat: voldoet het programma aan beide kanten aan de verwachtingen, is het nodig om bij te sturen, wat past echt goed bij je?” Anton: “Heel prettig, zo’n sparringpartner. Ik kreeg ook praktische tips, over hoe ik bepaalde zaken kon aanpakken.”  
Anton benadrukt: “Niet iedereen die bij BAM aan de slag gaat, heeft overigens een technische opleiding. We hebben ook mensen met een andere achtergrond, zoals tenderstrategen die een visie schrijven naar de klant toe en daarin onze denkwijze vertalen. Zij komen met hele andere invalshoeken, interessant om dat ook mee te krijgen.”
Gerard: “Sinds Anton de Job Rotation heeft gedaan is er veel veranderd. We zijn qua communicatie veel verder. Daar heeft corona ook een positieve bijdrage aan geleverd: we doen nu veel via Teams. En we bieden BAM-breed veel meer aan voor starters, zo is er een Young BAM-programma waarin van alles wordt georganiseerd. Daarnaast hebben we een Ontwikkelprogramma voor alle BAM-mers waarin we sturen op competenties. Daar is veel animo voor.”

Enorm veelzijdig

Gerard vervolgt: “Het mooie aan BAM is dat we enorm veelzijdig zijn. Bovendien letten we goed op elkaar, we staan open voor elkaars belangen. Dat geldt zowel voor collega’s onderling als voor partners en klanten.” Anton: “Omdat BAM bestaat uit verschillende bedrijfsonderdelen heb je op kantoor niet altijd het idee dat je bij een grote organisatie zit: het is juist heel persoonlijk, je kunt overal binnenstappen. Als je een vraag hebt is er altijd iemand die tijd voor je maakt en meedenkt.”

‘Er is voor iedereen werk’

Gerard benadrukt: “Het werk in de openbare ruimte is enorm leuk en interessant. Er is voor iedereen werk, ongeacht opleiding en achtergrond. Dat hoeft niet per se bij BAM te zijn; dat kan ook bij één van onze klanten of ketenpartners zijn. Het werk is erg veelzijdig, ook doordat we voor een forse opgave staan: voor de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie hebben we echt mensen nodig. Zowel wij, als onze partners: we werken intensief met elkaar samen.” Anton besluit: “Als je wilt is er ontzettend veel mogelijk bij BAM. Ook als je hier allang aan het werk bent, kun je jezelf nog volop ontwikkelen.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: