Kennisplatform voor noord holland

John Blankenstein Foundation: Werken aan inclusiviteit in de voetbal- en sportwereld

Geplaatst op 24 december 2021
John Blankenstein Foundation Werken aan inclusiviteit in de voetbal- en sportwereld

In de voetbal- en sportwereld is het in 2021 helaas nog zo dat je op veel plekken niet jezelf kunt zijn. Zeker als het gaat om seksuele diversiteit en genderidentiteit. De meest recente ontwikkelingen bieden wel hoop: in oktober kwam met de Australiër Joshua Cavallo als eerste nog actieve voetballer uit de kast als homoseksueel. De John Blankenstein Foundation (JBF) is sinds 2008 bezig om het voor LHBTI+-sporters makkelijker te maken.

Oud-scheidsrechter John Blankenstein was zelf openlijk homoseksueel. Twee jaar na zijn overlijden, in 2006, richtte zijn zus Karin de foundation op om zo het gedachtegoed van John voort te kunnen zetten. Karin is de voorzitter van een bestuur van zes leden. Verder telt de JBF een steeds groter wordende groep mede-vrijwilligers, die zich onder meer inzetten door het geven van workshops en lessen.

Actieve houding
Karin vertelt: “In de beginjaren was het hard werken. Veel sportbonden en clubs begrepen niet zo goed waarom er meer aandacht moest komen voor dit onderwerp. Het inzicht ontbrak nog vaak. Dat is in de loop van de jaren wel veranderd. De soms gesloten houding heeft plaatsgemaakt voor een veel actievere houding. Clubs en bestuurders zijn gaan inzien van: ‘Hé, wat gek. We hebben een vereniging van 1200 leden en helemaal niemand behoort tot de LHBTI+-groep. Dat kan natuurlijk niet. Daar moeten oorzaken voor zijn’.”

Workshops en lessen
Om dat inzichtelijk te maken, gaat de JBF in gesprek met bestuurders, coaches, ouders en spelers. Karin: “Niet om ze de les te lezen of te vertellen hoe het allemaal precies zit, maar om een open gesprek aan te gaan. Vragen die daarbij voorbij komen zijn: Hoe is de sfeer op jouw vereniging? Kun je zijn wie je wilt zijn? Wie is daarvoor verantwoordelijk en wat kun je als club doen? Hoe kan het zo zijn dat geaardheid in de sportwereld soms nog zo’n grote rol speelt?”
De workshops en lessen geeft de JBF inmiddels door het hele land. Karin: “We gaan langs bij betaald voetbalorganisaties, zoals recentelijk nog PSV, FC Groningen en FC Den Bosch. Maar we zetten ons ook in bij amateurclubs. En we hebben naast de KNVB eveneens samenwerkingsverbanden met andere sportbonden, zoals de hockeybond (KNHB), tennisbond (KNLTB) en de volleybalbond (Nevobo).”

#AllTogetherChallenge
De JBF organiseert verder de #AllTogetherChallenge. Daarbij worden sporters uitgedaagd de handen ineen te slaan, ondermeer door het dragen van regenboogaanvoerdersbanden. Karin: “Met de coming out van Cavallo, en steeds meer coming outs van profs in andere sporten, denken en hopen we aan de vooravond te staan van een doorbraak. De doelstelling voor 2028 is helder: volledige acceptatie van LHBTI’ers in de sport. Kunnen we dat met z’n allen waarmaken? Wij denken van wel!”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: