Kennisplatform voor noord holland

Kansen zien door een ander perspectief te hebben

Geplaatst op 5 januari 2021
Joost Baljé

Alleen samen of samen alleen?

De afgelopen maanden hebben we de boodschap van de Rijksoverheid steeds opnieuw gehoord: ‘Alleen samen’ redden we het. Een mooi credo, maar hoe doe je dat precies? Waar vind je dat idee van ‘samen’ als je het gevoel hebt er als ondernemer alleen voor te staan? Een antwoord op die vraag komt van Joost Baljé, bevlogen ondernemer met een menselijke missie.

Wie Joost Baljé kent, zal het beamen: deze positief ingestelde ondernemer en oprichter van communicatiebureau H2X zit altijd vol ideeën. Waar haalt hij die vandaan? Baljé: “Zaken vanuit een ander perspectief bekijken is in mijn vakgebied de dagelijkse praktijk; bij H2X zijn we als ‘communicatiemakers’ gewend ons te verplaatsen in ‘de doelgroep’ en op zoek te gaan naar verrassende en kansrijke invalshoeken. Dat uitgangspunt pas ik ook toe in de dienstverlening die ik daarnaast lever: het voeren van persoonlijke inspiratiegesprekken met andere ondernemers.”

De kracht van tunnelvisie

Een mooi voorbeeld van een andere invalshoek kiezen, is de betekenis die Baljé geeft aan het woord ‘tunnelvisie’, een woord dat voor de meeste mensen niet bepaald een positieve connotatie heeft. Immers: het betekent dat je dingen uit het oog verliest. En verliezen doen de meeste mensen niet graag. Baljé: “Je kunt het ook omkeren. Als je als ondernemer in een lastige situatie zit, ga je op zoek naar oplossingen. Meestal meerdere tegelijk. Ten minste, zo werkt dat bij mij. Ik zie overal kansen en mogelijkheden. Dat kan ook tegen je werken: als je teveel tegelijk wilt, verlies je de focus.
Stel: je hebt financiële zorgen. Dan kan het slim lijken om op andere manieren omzet te genereren, waarbij je je ook richt op zaken waar je eigenlijke expertise niet ligt. Dat is op korte termijn aantrekkelijk, maar kan ook zorgen voor verwarring bij je trouwe klantengroepen. Daar heb je op de langere termijn last van. Als je het zo bekijkt, is die tunnelvisie juist winst. Je maakt een duidelijke keuze, richt je op het lichtje in de verte en hoe daar te komen. Je focust je dus nog steeds op jouw doel en jouw missie, alleen kies je een ander pad. Om dat andere pad te ontdekken en het te durven bewandelen, is het fijn als je iemand hebt om dat vooraf mee te bespreken.”

Betrouwbare sparringpartner

Die behoefte aan overleg klinkt wat tegenstrijdig voor iemand die gewend is zijn eigen weg te kiezen en dat eerder beschreef als een van de grote voordelen van het ondernemerschap. Baljé: “Als ondernemer kan ik mij soms best alleen voelen. Wie helpt mij op zo’n moment verder? Een betrouwbare sparringpartner voor iedere ondernemer zou iets heel vanzelfsprekends moeten zijn. ‘Gewoon’ iemand die inzicht heeft en geeft. Om bij de beeldspraak van stappen zetten op een nieuw pad te blijven: het is fijn als iemand even naast je komt lopen, kritische vragen stelt en een eigen gedachte over zaken deelt. Eerlijk en oprecht. Dat leidt tot een andere kijk op zaken.”

Menselijke missie

Dat gegeven vormt de basis voor de andere weg die Baljé zelf is ingeslagen, als gesprekspartner voor ondernemers. Dat idee komt voort uit een ‘menselijke missie’: “Alles begint met een persoonlijk gesprek en oprechte aandacht. Van ondernemer tot ondernemer, van mens tot mens. Ik help mensen verder door hen een andere kijk op zaken te bieden. Dat kan soms best confronterend zijn, maar dat is goed. Prikkelende vragen zetten je aan het denken. Overigens blijft het niet bij een idee alleen, want ik houd vooral van praktisch en concreet. Met als resultaat: positieve energie en frisse moed om verder te gaan. Wederzijds vertrouwen is voor mij de basis, in combinatie met het motto: het kan altijd anders.”
www.joostbalje.nl

Fotobijschrift: Joost Baljé, inspirerend gesprekspartner voor ondernemers. Fotograaf: Marjolein Ansink

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: