Kennisplatform voor noord holland

KondorWessels wint tender met circulair plan Sample

Geplaatst op 7 april 2023
KondorWessels wint tender met circulair plan Sample

Projectontwikkelaar KondorWessels Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) heeft met het plan ‘Sample’ de tender gewonnen voor de ontwikkeling van kavel 19 in het Amsterdamse Buiksloterham. Het plan – naar een ontwerp van Space&Matter, Mecanoo, ZUS en Verdedig Noord –  bestaat uit drie circulaire gebouwblokken met een totaal BVO van circa 48.000 m2, bestaande uit onder andere vrije sectorkoopwoningen, middeldure huurwoningen, sociale huurwoningen en productieve bedrijvigheid. Onlangs is hiervoor de optieovereenkomst met de gemeente Amsterdam ondertekend. De gemeente prijst de circulariteit in het ontwikkelconcept dat zinspeelt op het concept van ‘sampling’, een term gebruikt in het hiphopgenre waarmee bestaande elementen worden gecombineerd tot nieuwe muziek.

Samplen in hiphop gaat over delen, hergebruiken en herscheppen. Het concept voor de ontwikkeling van kavel 19 is geïnspireerd op de fundamenten van deze muziekstroming. Het principe van ‘sampling’ wordt in dit project niet alleen toegepast op de architectuur van het gebouw, maar ook ingezet voor het bijbehorende programma en gebruik. Sample wordt energieneutraal tijdens gebruik en moet een blauwdruk worden voor de circulaire samenleving.

Samenwerking met lokale partijen

Sample is een samenwerking tussen KondorWessels Vastgoed, Verdedig Noord, Space&Matter, Mecanoo, ZUS, Metabolic, Finch Buildings, TRAJECT Adviseurs & Managers, Arup en Sweco. In Sample komen circa 357 huishoudens te wonen. De gebouwblokken, gelegen tussen de Papaverweg en het Johan van Hasseltkanaal, hebben diverse woningtypologieën en buitenruimtes, deels uitkijkend over het water. Naast verschillende daktuinen en binnentuinen komen in zeventien gemeenschappelijke ruimtes de belevingswerelden van alle bewoners en gebruikers samen.

Solidariteit, wederkerigheid, gedeelde verantwoordelijkheid en gastvrijheid staan centraal in deze ontwikkeling. Maar een circulaire samenleving is niet vanaf papier te ontwikkelen. Die moet groeien vanuit de gemeenschap zelf. Daarom werken KondorWessels Vastgoed en Space&Matter samen met een groot aantal bewezen succesvolle lokale organisaties zoals Common City Development en Verdedig Noord, een bewonersorganisatie uit Amsterdam-Noord die strijdt tegen de gentrificatie van de stad. Een deel van deze partijen krijgt straks een prominente plek in het complex. Verdedig Noord zal ervoor zorgdragen dat er met hun programmering andere lokale initiatieven aanhaken. De activiteiten en samenwerkingsvormen die uit dit concept voortvloeien zullen van meerwaarde zijn voor bewoners en ondernemers uit omliggende wijken in Amsterdam-Noord.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: