Kennisplatform voor noord holland

Koolen Industries helpt Amsterdam aan schone energieoplossingen

Geplaatst op 4 maart 2020
Koolen Industries helpt Amsterdam aan schone energieoplossingen

Het Nederlandse schone energie conglomeraat Koolen Industries breidt haar mobiele elektriciteit leveringssystemen in Amsterdam uit, om schadelijke CO2 uitstoot tegen te gaan. 

Het Schone Lucht Actie Plan (Clean Air Action Plan) van de gemeente Amsterdam bevat maatregelingen waardoor Amsterdam op de korte termijn kan voldoen aan de Europese luchtkwaliteitsstandaarden. Maar de ambities van Amsterdam gaan verder: ze hebben als doel om tegen 2030 aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te voldoen, die twee keer zo streng zijn. 

Om de stad te helpen deze doelen te bereiken, installeert Koolen Industries’ dochterbedrijf Super B high-end lithium ijzerfosfaat batterijen in kanaalboten die van diesel naar elektrisch worden omgebouwd. Super B’s zusterbedrijf Smart Grid, die specialiseert in batterij systeem installaties, heeft een varende batterij ontwikkeld die wordt gebruikt door Skoon Energy om verschillende applicaties in de stad en haven van Amsterdam te voorzien van mobiele opslagstroom. 

“Amsterdam heeft een flinke slag geslagen in de transitie van fossiele brandstoffen naar schone elektriciteit. We zijn een geïntegreerd duurzaam energie system aan het maken die stroom opslaat en levert vanaf zonnepanelen naar waar het nodig is, zelfs wanneer de zon niet schijnt,” zei Kees Koolen, Chairman en CEO, Koolen Industries. 

Zonne-energie genereren wordt steeds aantrekkelijker voor de normale persoon.  

“Door zonnepanelen op hun dak te installeren, nemen klanten deel aan de elektriciteitsmarkt. Naast dat ze hun eigen energie produceren, kunnen ze het energie overschot verkopen aan netbeheerders. Deze mensen noemen we prosumers, omdat ze zowel schone elektriciteit produceren als gebruiken, en voor velen is dit een mooie manier om wat geld te verdienen, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan de energietransitie,” zei Hans Bouhof, CEO, Energy Experience Group, het bedrijf dat ook eigenaar is van het zonnepaneel installatiebedrijf BonGo Solar. 
 

Energieopslag oplossingen 

Gegenereerde elektriciteit moet meteen gebruikt worden, of worden opgeslagen. Koolen Industries heeft geïnvesteerd in een groot scala aan energieopslag oplossingen die in verschillende situaties te gebruiken zijn.  “Onze lithium ijzerfosfaat batterijen zijn ideaal voor zowel maritieme vaartuigen als middelgrote energieopslag systemen, en als basis voor andere applicaties, omdat ze stabieler en krachtiger zijn, en een langere levensduur hebben dan andere lithium batterij types,” zei Dennis de Zeeuw, CEO, Super B.

Voor middelgrote schaal projecten slaan waterstof bromide flow batterijen elektriciteit voor een fractie van de kosten van traditionele lithium batterijen op, middels een veilige manier en met een lange levensduur. 

“Onze flow batterijen hebben een goedkope formule die waterstof en bromide combineert als basis. Beide stoffen zijn overall ter wereld in overvloed beschikbaar. Deze batterijen leveren een hoog vermogen en energiedichtheid, wat voor de goedkoopste middelgrote stationaire energieopslag zorgt. Dit maakt het een perfecte oplossing voor buurten,” zei Guido Dalessi, CEO, Elestor. 

Groene ammonia biedt weer een andere schone energieopslag en transport oplossing. 

“Groene ammonia kan op grote schaal en weg van de bewoonde wereld geproduceerd worden, bijvoorbeeld op afgelegen wind en zonneparken. Het heeft een hoge energiedichtheid en is gemakkelijk op te slaan. Groene ammonia is veilig en gemakkelijk te transporteren naar waar elektriciteit nodig is. Naast dat het gebruikt wordt voor grootschalige opslag en transport van schone energie, kan groene ammonia gebruikt worden in fuel cell applicaties om vaartuigen en voertuigen aan te drijven,” zei Hans Vrijenhoef, CEO, Proton Ventures. 

De discussie moet niet gaan over wat de beste energieopslag oplossing is, omdat al deze oplossingen samen nodig zijn om de energie transitie tot een succes te maken. 

“Verschillende uitdagingen hebben verschillende oplossingen nodig, dus SmartGrid maakt energieopslag systemen die ontworpen zijn voor specifieke industriële en mobiele applicaties. Soms betekent dat dat er lithium batterijen nodig zijn, een andere keer gebruiken we flow batterijen, waterstof of ammonia,” zei Gerben Hilboldt, CEO, SmartGrid en Chief Technology Officer (CTO), Koolen Industries.

Innovatieve oplossingen 

Het creëren van een betaalbaar en betrouwbaar energiesysteem zal zorgen voor een sterke groei van een aantal gebruiksvriendelijke oplossingen, zoals kanaalboten aangestuurd door batterijen, dieselgeneratoren vervangen op evenementen, varende batterijen die gedeeld kunnen worden of slimme laadinfrastructuur voor auto’s, bussen en trucks.  Skoon’s varende batterij oplossing zal bijvoorbeeld zorgen voor het balanceren van het elektriciteitsnetwerk tijdens de piek vraag, zoals wanneer de elektrische toeristen boten hun batterijen moeten opladen.

“Met de varende batterijen zullen we ook schone energie gaan leveren aan bouwplaatsen, renovatieprojecten en muziekfestivals in delen van de stad waar het elektriciteitsnet vol zit. Als alternatief voor dieselgeneratoren zal deze batterij helpen geluidsoverlast en emissies te reduceren,” zei Peter Paul van Voorst tot Voorst, CEO, Skoon Energy. 

Koen Overtoom, CEO, Port of Amsterdam, voegt hieraan toe, “We zijn dit project met Skoon gestart omdat het past bij onze ambitie om samenwerkingen aan te gaan die ons helpen een emissie loze haven te worden. Dankzij Skoon en Zoev City zal de varende batterij ook worden gebruikt in het centrum van Amsterdam.” 

Arnaud van der Sluis, CEO, Floading Energy, voegt toe: “We bieden alleenstaande oplaadoplossingen aan voor vrijwel elk soort voertuig met een batterij, met draad of draadloos, op elke locatie en schaalgrootte.” 

Naast wegen en kanalen, heeft Koolen Industries ook geïnvesteerd in een opkomende technologie die snel een schoon alternatief zal worden voor continentale vluchten. 

“De Hyperloop is net zo snel als een vliegtuig en gebruikt minder energie per passagier dan een trein. Het beetje stroom dat de hyperloop gebruikt komt van duurzame bronnen, zodat mensen guilty-free van snel en schoon vervoer kunnen genieten,” zei Tim Houter, CEO, Hardt Hyperloop.  

Robotica en kunstmatige intelligentie bedrijf Aziobot kijkt ook naar de toekomst. 

“Door batterijen aangestuurde autonome voertuigen maken snel hun intocht in verschillende industrieën. Wij beginnen onze weg naar verscheidene oplossingen voor veel verschillende markten met applicaties zoals intelligente autonome schoonmaakrobots,” zei Sarthak Yadav, CEO, Aziobot. 

Sustainable Development Goals

Koolen Industries is toegewijd aan Sustainable Development Goal nummer 7 van de Verenigde Naties (VN): Zorgen voor toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie.  “De wereld wil verandering. Decarbonisatie van de energiesector vereist urgente actie. Mensen willen een transitie naar duurzame en schone energie, zoals wind en zon, en hiervoor is voldoende energieopslag nodig. Koolen Industries is opgezet als reactie op deze uitdaging,” zei Kees Koolen. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: