Kennisplatform voor noord holland

Kunstenaar Frankey schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten

Geplaatst op 18 januari 2021
Kunstenaar Frankey schaatst Keizersrace op Amsterdamse grachten

Kunstenaar Frankey – ook bekend als Frank de Ruwe – heeft vrijdag 15 jaunari in alle vroegte de schaatswedstrijd de Keizersrace op de Amsterdamse Keizersgracht gereden. Een hele prestatie, want met een temperatuur van boven de 0 graden was er geen ijs te bekennen. De kunstenaar ontwierp hiervoor een speciale machine waarmee je op het water kan schaatsen. Zo kon hij als die hard-schaatsfan ook dit jaar zijn favoriete lokale race afleggen.

“De Keizersrace is – naast de Elfstedentocht natuurlijk – mijn favoriete schaatswedstrijd”, legt Frankey uit. “In 2012 werd deze fantastische rit in Amsterdam voor het laatst gereden. De avond ervoor heb ik de afstand zelf afgelegd met vrienden. Het is een van de tofste dingen die ik ooit in Amsterdam heb gedaan!”

IJsmachine

Om deze goede ervaring een vervolg te geven, bedacht de kunstenaar zijn ijsmachine. De waterschaatsmachine is een soort waterfiets met twee drijvers. Maar in plaats van dat je je zittend verplaatst in het water, sta je op twee lange geleiders met schaatsen eraan vast. Door de schaatsbeweging te maken wordt een propeller aangedreven. En die propeller fungeert als een soort buitenboordmotor. “Ik wilde iets maken waarmee we de pijn een beetje kunnen verzachten”, legt hij uit. “De eerste proefrit vanochtend beviel ongelooflijk goed. Ik ben meteen ook de winnaar van de Keizersrace van dit jaar, haha! Als het ijs uitblijft, lijkt het me geweldig om een nieuwe alternatieve Keizersrace te houden op het water.”

Keizersrace

De Keizersrace is een schaatswedstrijd die gehouden wordt op de Keizersgracht in Amsterdam-Centrum, tussen de Leidsestraat en de Spiegelgracht. De winnaar van de race mag zich tot de volgende Keizersrace de Keizer(in) van Amsterdam noemen

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: