Kennisplatform voor noord holland

Kunstwerk maakt de Dam ‘zichtbaar’ voor blinden en slechtzienden

Geplaatst op 1 september 2021
Kunstwerk maakt de Dam 'zichtbaar' voor blinden en slechtzienden

Onlangs is een nieuw bronzen kunstwerk op de Dam in Amsterdam geplaatst. Dit werk is bedacht en ontworpen door kunstenaar Streetart Frankey en is een verwijzing ‘met een knipoog’ naar de betonblokken die eind 2017 als anti-terreurmaatregel op de Dam zijn geplaatst. Het bronzen Lego-blok heeft bovenop ieder ‘plateau’ een bouwwerk van de Dam in 3D, inclusief braille-omschrijving.

Door de bouwwerken zoals de Nieuwe Kerk, het Koninklijk Paleis, de Bijenkorf en het Nationaal Monument in 3D te voelen, wordt de Dam ook ‘zichtbaar’ voor blinden en slechtzienden. De bouwwerken staan op het bronzen blok aangeduid met tekst én in braille. Daarnaast biedt de QR-code een directe link naar de audiotour Ontdek de Dam. 

Verhaal ervaren

Richard Francke, voorzitter ondernemersvereniging BIZ Dam: “Wij hopen dat de tijdelijke betonblokken ooit worden vervangen door natuurstenen banken. Tot die tijd willen wij met het kunstwerk en de audiotour de bezoekers het verhaal achter de bouwwerken aan de Dam laten ervaren.” De opdracht van de BIZ Dam om het beeld ook toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden, is door de kunstenaar goed uitgewerkt. Om er zeker van te zijn dat de braille juist is weergegeven, is een samenwerking aangegaan met de stichting Acessibility (onderdeel van Bartiméus) die de teksten hebben gecontroleerd.

Van betonblok tot iconisch object

Je kunt nu het Paleis, de Nieuwe Kerk, maar ook minder bekende gebouwen als de Bisschop en Gebouw Industria in miniatuur voelen en ervaren. Streetart Frankey: “Leuk als een betonblok waar niemand bij stilstaat, ineens een iconisch object kan worden waar mensen bij stil willen staan.”

Audiotour al 10.000 keer beluisterd

Via de qr-code op het kunstwerk, kom je bij de gratis audiotour. Tijdens deze tour worden bezoekers en bewoners van Amsterdam meegenomen rondom de Dam, langs veertien markante bouwwerken. Op een individuele manier kun je het gebied verkennen. De gratis audiotour is op 5 mei j.l. in gebruik genomen door burgemeester Femke Halsema en inmiddels is hij al meer dan 10.000 keer gedownload. 

Onthulling kunstwerk

Vanochtend werd het kunstwerk onthuld. Wethouder Touria Meliani, Streetart Frankey, visueel gehandicapte Francis ter Horst en haar geleidehond Claire waren aanwezig bij dit moment. Aansluitend werd er een workshop bewustwording aan de ondernemers aan de de Dam gegeven door de Stichting Accessibility. De ondernemersvereniging streeft hiermee naar een nog toegankelijker Nationaal Plein voor iedereen.

In 2020 heeft Streetart Frankey, in opdracht van de BIZ Dam, het Lego-beeld van Hazes bedacht en gerealiseerd. Dankzij de prettige samenwerking heeft deze samenwerking een vervolg gekregen in de vorm van een bronzen beeld. 

Het bronzen kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Fotocredits: Richard Mouw en Jurre Rompa

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: