Kennisplatform voor noord holland

KVK Trendrapport juli: veel starters in bouw en horeca

Geplaatst op 5 augustus 2021
KVK Trendrapport juli: veel starters in bouw en horeca

In juli is het aantal starters in het Nederlandse bedrijfsleven met slechts 1% gestegen ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Dit betekent een voorlopig einde aan een reeks stijgingen over de voorgaande vier maanden. Deze relatieve stijgingen in 2021 hangen voor een groot deel samen met een lager aantal starters gedurende de eerste coronacrisis, in dezelfde maanden een jaar eerder. De trend van een verhoogd aantal starters ten opzichte van het voorgaande jaar liep vanaf maart 2021.

Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over juli 2021. Het totaal aantal Nederlandse bedrijven per 1 augustus 2021 is 2.154.962. Er zijn per saldo in de afgelopen maand 11.143 bedrijven bij gekomen.

Veel starters in de bouw; ook stijging in de horeca

Het aantal starters in de sector Bouw is gegroeid met bijna een vijfde (18%) ten opzichte van juli 2020. Ook in de horeca neemt het aantal starters toe, met 13% ten opzichte van juli 2020. Vooral de stijging bij kantines en catering is opvallend, daar is de stijging maar liefst 46% (438 nieuwe registraties in het Handelsregister, in juli 2020 waren dat er 300).

Faillissementen blijven laag

Het aantal faillissementen is onveranderd laag. De reeks over de afgelopen drie maanden, vergeleken met telkens dezelfde maand in 2020, is -41% (mei), -34% (juni) en -44 % (juli). Vermoedelijk spelen hier nog steeds de coronamaatregelen een rol van betekenis.

KVK Trendrapport Bedrijfsleven

Het KVK Trendrapport Bedrijfsleven geeft de trends weer van de dynamiek in het bedrijfsleven over een periode van twaalf maanden. Daarbij kijkt het Trendrapport naar startende bedrijven (de starters) en bedrijven die zijn beëindigd (de stoppers), en daarnaast specifiek de faillissementen. De trends worden zowel voor de sectoren als regionaal in beeld gebracht. In dit Trendrapport zijn de cijfers voor de maand juli vergeleken met dezelfde maand in 2020. Naast de trends worden de branches benoemd die de laatste maand opvallen door het grootste aantal starters en stoppers

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: