Kennisplatform voor noord holland

Lancering Familiefonds.nl; financieel maatwerk voor vermogende particulieren vanaf €1 ton

Geplaatst op 6 juni 2023
Lancering Familiefonds.nl; financieel maatwerk voor vermogende particulieren vanaf €1 ton

Nederland heeft te maken met de grootste kapitaaloverdracht in de geschiedenis: het vermogen van de babyboomers gaat over naar de volgende generatie. Waar families met een kapitaal van meer dan € 2.5 miljoen een bank of family office kunnen inschakelen voor beheer, advies en beleggen, geldt dit niet voor diegenen met een vermogen vanaf € 100.000. Familiefonds.nl streeft ernaar dit gat in de Nederlandse dienstverlening op te vullen.

“Uit eigen ervaring ken ik de uitdaging die komt kijken wanneer er sprake is van verschillende financiële potjes. Het is lastig om hier structuur in aan te brengen en er gericht en strategisch mee aan het werk te gaan. Waar ik zelf geen adequate hulp vond, was daar het idee van Familiefonds.nl. Hiermee geven we structuur en een doel aan het familievermogen”, aldus Marcel Hendriks, medeoprichter van Familiefonds.nl.

Behoud van welvaart op de lange termijn

Familiefonds.nl is begin 2022 opgericht door Marcel Hendriks en Andreas van den Brink met de missie om financieel maatwerk voor gemiddeld vermogende particulieren en hun families toegankelijk te maken. In Nederland zijn dit zo’n 115.000 huishoudens. Voor hen die controle willen houden over hun kapitaal en beleggingen, maar tegelijkertijd op een fiscaalvriendelijke manier vermogen willen overdragen aan de volgende generaties een uitkomst. Structuur in dit vermogen start – zoals de naam van het bedrijf al aangeeft – bij de oprichting van een familiefonds. Dit is een Besloten Fonds voor Gemene Rekening, waardoor het familievermogen op één plek wordt beheerd en blijft, maar het juridisch en economisch eigendom worden gesplitst. De stichting fungeert hierbij als juridische bewaarder, de beheerder is veelal de vermogende ouder of grootouder en de overige familieleden nemen deel als participanten.

Doordat het totale vermogen in participaties wordt opgedeeld, kan er gemakkelijk en op fiscaalvriendelijke manier geschonken worden en leningen of hypotheken worden verstrekt aan de jongere generaties. Deze transacties zijn eenvoudig uit te voeren, aangezien het vermogen onderdeel blijft van hetzelfde fonds. Door jaarlijks belastingvrij te schenken, kan daarbij een aanzienlijk bedrag aan erfbelasting worden bespaard.

Overdracht van vermogen en financiële kennis

Familiefonds.nl zorgt naast de oprichting van het fonds, voor sturing en advies over de te nemen acties, begeleiding bij de asset allocatie en voor de juiste documenten en administratie. Daarnaast is kennisoverdracht bij Familiefonds.nl een belangrijke pijler. Uiteindelijk zal de nieuwe generatie immers zorg moeten gaan dragen voor het kapitaal. Door transparantie over het vermogen, gesprekken met cliënten en informatie- en inspiratiebijeenkomsten wordt kennis gedeeld over financiën en bijkomende aspecten zoals beleggen, rentes en hypotheken. “Bekend is dat de kans dat het originele vermogen een generatie later nog bestaat slechts 30% is. Door zowel de vermogenden als hun families te leren om verstandig met het vermogen om te gaan is het ons doel om eventuele conflicten te voorkomen en de welvaart op lange termijn te behouden voor de families”, vertelt Marcel Hendriks, medeoprichter van Familiefonds.nl.

Beleggen als gemene deler

Additioneel biedt Familiefonds.nl de mogelijkheid om via het zusterbedrijf Foreward Capital te beleggen, waarbij er gespreid wordt geïnvesteerd in ondergewaardeerde beursgenoteerde aandelen. Wanneer families meer uit hun vermogen willen halen, ontkomen zij hier immers niet aan beleggen. De inflatie en belasting maken dat de euro van nu over 10 jaar in koopkracht met zo’n een derde zal zijn gedaald: €1 miljoen is dan nog maar € 677.000 waard, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Deze aanvullende dienst blijkt dan ook populair: sinds de oprichting van Familiefonds.nl een jaar geleden heeft zo’n 80% van de cliënten hier gebruik van gemaakt.

Ook op dit onderdeel krijgen families te maken met maatwerk en educatie, in plaats van een aanbod aan standaardproducten. Belangrijk, volgens Hendriks en Van den Brink, want het is hun geld en zij hebben te maken met de consequenties. Familiefonds.nl brengt samen met de families de doelen en mate van te nemen risico’s in kaart, met het oog op de lange termijn. Hierbij wordt gewerkt op basis van gecombineerd 40 jaar aan ervaring in vermogensbeheer, trading, asset allocatie en een specialisatie in value beleggen. Op termijn zijn aandelen de beste beleggingscategorie met een voor inflatie gecorrigeerd gemiddeld jaarlijks rendement van zo’n 7%, afgaande op de resultaten van aandelenmarkten in de afgelopen 100 jaar. 

“Door het lange termijn karakter van een familiefonds kunnen er ook lange termijn investeringen worden gedaan. Hierdoor kan de factor ‘tijd’ worden benut voor het beste rendement. Doordat het gehele vermogen – ook wanneer het wordt overgedragen naar de volgende generaties – gebundeld is en blijft, profiteren alle participanten het meest van het rente-op-rente effect”, aldus Andreas van den Brink, medeoprichter van Familiefonds.nl.   

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: