Kennisplatform voor noord holland

Langdurig gewichtsverlies met non-invasieve Allurion maagballon

Geplaatst op 22 juni 2022
Langdurig gewichtsverlies met non-invasieve Allurion maagballon

Al sinds 2015 heeft gemiddeld 50% van de volwassenen in Nederland overgewicht, waarbij 20% zelfs te maken heeft met obesitas. Om de bijkomende gezondheidsrisico’s te beperken zet menig Nederlander zich in om de overtollige kilo’s kwijt te raken, middels aangepaste voeding inname of meer beweging. Echter, weet slechts 5% van hen het gewicht langdurig te verliezen. Voor de resterende 95% lijkt een invasieve operatie zoals een maagverkleining, -band of endoscopische behandeling de enige oplossing. De innovatieve Allurion maagballon, de eerste en enige non invasieve gewichtsverlies methode ter wereld, brengt hierin verandering: geen operatie, endoscopie of narcose, wel langdurig resultaat.

Allurion biedt een oplossing voor Nederlanders met overgewicht, waarbij het niet lukt om langdurig gewicht te verliezen, die niet in aanmerking komen voor een operatie of niet onder het mes willen. Met een non-invasieve maagballon biedt het bedrijf een innovatieve methode voor langdurig gewichtsverlies waarmee cliënten – met een BMI vanaf 27 – in gemiddeld 16 weken, 10 tot 15% van hun lichaamsgewicht verliezen. Wereldwijd zijn hier al 70.000 personen mee geholpen.

Simpel & effectief 

De methode kenmerkt zich door eenvoud en veiligheid, waarbij geen sprake is van een operatie, endoscopie of narcose. Binnen 20 minuten loopt de cliënt de behandelkamer weer uit. Voor velen een uitkomst. Onderzoek toont namelijk aan dat 40% van de personen met overgewicht enkel een behandeling zouden overwegen waarbij er geen operatie of narcose aan te pas komt. 

Allurion maakt gebruik van een zachte ballon die in de maag wordt geplaatst. Simpelweg door de capsule, vergelijkbaar met een stukje brood, door te slikken met water. Aan de ballon is een dunne katheter bevestigd, waarmee de ballon met water gevuld wordt, wanneer het op de juiste plek in de maag is aangekomen. Vervolgens controleert een van de deskundige en ervaren artsen van de kliniek met een röntgenfoto de positie. 

De gevulde ballon heeft ongeveer de grootte van een grapefruit, waardoor er een gedeelte van de maag wordt gevuld en er een vol gevoel ontstaat. Direct na het vullen zorgt dit voor een seintje naar de hersenen dat er voldoende gegeten is, waardoor er tijdens de maaltijden minder eten wordt genuttigd. Na gemiddeld 16 weken gaat de ballon vanzelf open, waardoor het water via de maag wordt afgevoerd en de ballon op natuurlijke wijze het lichaam verlaat via de stoelgang. De bewezen methode zorgt hiermee voor een vermindering van vet en een verlies van 10 tot 15% in lichaamsgewicht.

Een holistische aanpak voor langdurig resultaat

Allurion maakt gebruik van een holistische aanpak. Tijdens het 16-weekse traject krijgen cliënten ondersteuning van voedings- en bewegingsdeskundigen om nieuwe gezonde gewoontes te ontwikkelen die voortgezet kunnen worden, nadat de ballon de maag heeft verlaten. Hiermee wordt langdurig gewichtsverlies gestimuleerd. Waar 95% van de personen die (crash)diëten binnen twee jaar weer terug zijn op hun oude gewicht – of zelfs zwaarder wegen -, toont onafhankelijk onderzoek aan dat ditzelfde percentage van de Allurion cliënten hun gewicht stabiel wisten te houden in het jaar na de behandeling. 

Cliënten van Allurion krijgen daarnaast toegang tot de Virtual Care Suite, een digitale toolkit om het gewichtsverlies te monitoren en managen. Hierin zit onder meer de Allurion Connected weegschaal om veranderingen in lichaamssamenstelling bij te houden en de Allurion Health Tracker om slaap en beweging in kaart te brengen. Alle data is hierbij continu inzichtelijk in de Allurion App, waardoor progressie real time kan worden bijgehouden. Ook kan via de app contact op worden genomen met het team voor vragen en ondersteuning. Voor wie liever gebruik maakt van Apple Health of een Fitbit sporthorloge, biedt de app ook daarvoor een integratie. 

Voor wie

De innovatieve methode van Allurion is bedoeld voor personen met overgewicht of die obees zijn en gewicht willen verliezen om bijkomende gezondheidsrisico’s zoals spier- en gewrichtsproblemen, hart- en vaatziektes, diabetes of zelfs bepaalde vormen van kanker, tegen te gaan. Wanneer het deze personen niet lukt om – eventueel met professionele hulp – gewicht te verliezen, niet in aanmerking komen voor een invasieve maag verkleinende operatie of endoscopische maagballon of dit niet willen, kunnen zij bij de Allurion klinieken terecht. Waar een maagverkleining pas kan bij een Body Mass Index (BMI) van 40 of hoger, kan iedereen met een BMI van 27 of hoger terecht bij Allurion, waarbij de beste resultaten worden geboekt tussen de 27 en 35. 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: