Kennisplatform voor noord holland

Leroy (23) kiest voor de bouw: ‘Het is net puzzels oplossen’

Geplaatst op 4 maart 2022
Leroy (23) kiest voor de bouw: 'Het is net puzzels oplossen'

Al lange tijd kampt de bouwnijverheid met een krappe arbeidsmarkt. Gelukkig begint het tij te keren en kiezen steeds meer starters en zij-instromers voor een baan in de bouw. Eén van de redenen hiervoor is dat sommigen Nederlanders door de pandemie een andere baan moeten zoeken. Voor Leroy Ranglek (23) uit Amsterdam betekende de pandemie een ommekeer in zijn carrière. Waar hij eerst fulltime achter de bar stond, werkt hij nu als klusjesman bij klusjesplatform Zoofy.

Omdat Leroy als freelancer werkte in de horeca, voelde hij aan het begin van de pandemie dat het tijd werd zijn horizon te gaan verbreden. Nu werkt hij al twee jaar via Zoofy en verdient hij drie keer zoveel als voor de pandemie. Inmiddels is hij ook begonnen met een studie in werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

Puzzels oplossen
Leroy voert steeds meer werkzaamheden uit, zoals het bouwen van kasten, het maken van sloten en deurklinken, beitelen en zelfs loodgieters klussen. Wat Leroy leuk vindt aan het klusjeswerk? “Ik zie het als lego, IKEA meubelen in elkaar zetten is echt een soort lego. En bij andere klussen zie ik het als een puzzel die je moet oplossen.” Hij wordt dan ook steeds behendiger in het oplossen van deze puzzels. “In het begin was ik wel 13 uur bezig met het bouwen van een inloopkast, nu heb ik dat binnen 5 á 6 uur klaar,” aldus Leroy.

Jongeren in de bouw
Vergeleken met een aantal jaar terug zijn er nu 33,3% meer instromers in bouwopleidingen, bleek uit cijfers van het Economisch Instituut voor de Bouw.* Ook werd er het afgelopen jaar online meer gezocht op de zoekwoorden ‘bouw opleiding’ (+23%), ‘bouw opleidingen hbo’ (+33%) en ‘bouw opleidingen mbo’ (+120%). Zoofy ziet het als een positieve ontwikkeling dat er meer jongeren en zij-instromers voor de bouw kiezen. Arthur de Leeuw, oprichter van Zoofy: “Dit mag echter nog veel meer worden, want de krapte op de aribeidsmarkt in de bouw houdt aan.” Hoe dit komt? “Door de vergrijzing gaat de oudere generatie de komende jaren afscheid nemen van de bouw en klusjes-wereld. Ondertussen groeit de vraag naar klussen maar door, onder andere door stijgende energieprijzen en verduurzaming.”

Nieuw tijdperk
Voor Leroy is er een nieuw tijdperk aangebroken in zijn leven. Binnenkort begint hij aan een stage voor zijn studie en daarnaast blijft hij nog klusjes doen via Zoofy. Of hij nog terug naar de horeca gaat nu het weer open is? “Misschien af en toe achter de bar, maar alleen als ik het echt leuk vind. Voor het geld hoeft het niet meer, want ik verdien nu erg goed als klushulp.” Hij zou het werk dan ook zeker aan andere jongeren aanraden. Lees hier het volledige interview met Leroy Ranglek.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: