Kennisplatform voor noord holland

Maasja Ooms en Stefan Pavlovic winnaars van het Cultuurfonds Documentaire Stipendium

Geplaatst op 5 november 2021
SVH Meest positieve bedrijf van Nederland en wint BID Positivity Award

Maasja Ooms en Stefan Pavlovic ontvangen dit jaar het Documentaire Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Op 17 november worden de prijzen van 50.000 euro uitgereikt tijdens de openingsavond van IDFA in Koninklijk Theater Carré. De coronacrisis raakt kunstenaars hard en daarom keert het Cultuurfonds in 2021 het stipendium tweemaal uit. Voor 2021 is de keuze gevallen op en Maasja Ooms (1968) Stefan Pavlovic (1989). 

Beide makers verkeren in een andere fase in hun carrière en blinken op geheel eigen wijze daarin uit. Het toegekende bedrag van 50.000 euro geeft de documentairemakers de gelegenheid een film over een onderwerp naar keuze te maken.

Maasja Ooms 

Maasja Ooms (1968) studeerde camera en licht aan de Nederlandse Filmacademie. Ooms geldt als één van de meest prominente cameravrouwen van Nederland. Inmiddels filmt en monteert zij daarom zelf het werk dat zij regisseert. Alicia (2017) ging in première op IDFA en won de Special Jury Award van IDFA’s Nederlandse competitie. Rotjochies (Punks) ging tijdens IDFA 2019 in première en won Beste Camera en Beste Montage in de hoofdcompetitie en ontving de Special Mention voor de Nederlandse competitie. Tijdens de editie IDFA 2021 gaat Maasja Ooms’ meest recente film Jason (2021) in première.

Volgens het juryrapport kenmerken de twee door haar zelf gedraaide films Alicia en Rotjochies zich door een gevoelig observerend oog voor kwetsbare jongeren die ze respectvol en met veel compassie vastlegt. Met subtiliteit weet Ooms een inkijkje te geven in het leven van jongeren dat de kijker enorm raakt.

Stefan Pavlovic

Stefan Pavlovic (1989) studeerde regie aan de Art Center College of Design in Pasadena en behaalde de Master of Film aan de Nederlandse Filmacademie. Zijn korte documentaire When the Dragon Came (2018) werd door verschillende internationale filmfestivals vertoond. Zijn eerste lange film Looking for Horses (2021) ging dit jaar in première tijdens het Zwitserse documentairefestival Visions du Reel. De film won daar de hoofdprijs in de Burning Lights Competition, een van de belangrijkste prijzen van het festival. Looking for Horses zal ook te zien zijn op IDFA 2021.

Het juryrapport benadrukt dat het werk van Pavlovic zich begeeft tussen experimentele documentaire en lineair narratief. Pavlovic is in zijn werk op zoek naar intimiteit en waarachtige connecties. Zijn eerste lange documentaire Looking for Horses is het resultaat van een langdurig onderzoek genaamd From filming intimacy to filming intimately, dat de rol van de camera binnen een vriendschap weet te bevragen.

Documentaire Stipendium

Het Documentaire Stipendium wordt jaarlijks door het Cultuurfonds toegekend en uitgereikt tijdens IDFA. Het documentaire-genre spreekt vaak recht tot hoofd en hart van de toeschouwer en schetst de mens en onze samenleving in alle vormen en diversiteit. Daarom vindt het Cultuurfonds deze prijs van 50.000 euro, uniek in zijn soort, van groot belang. En dit jaar wordt hij bij uitzondering twee keer toegekend. 

Het stipendium is bestemd voor documentairemakers die hun kwaliteit in de praktijk al hebben bewezen en daarvoor al enige erkenning hebben gekregen en kan worden besteed aan de artistieke ontwikkeling van de maker. Eerder ontvingen Aboozar Amini (2020), Marina Meijer (2019), Sophie Dros (2018), Reber Dosky (2017), Ester Gould (2016), Tom Fassaert (2015), Jessica Gorter (2014), Boris Gerrets (2013), Renzo Martens (2012) en Klaartje Quirijns (2011) het Documentaire Stipendium.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: