Kennisplatform voor noord holland

Made in Ireland is in trek: Ierse export naar Nederland groeit als reactie op de Brexit

Geplaatst op 2 juli 2019

Als gevolg van de Brexit, waarvan de economische consequenties nog altijd onduidelijk zijn, verschuiven Ierse bedrijven steeds vaker hun business naar het Europese vasteland. Uit cijfers van de Ierse handelsorganisatie Enterprise Ireland blijkt dat de eurozone inmiddels goed is voor 20 procent van alle mkb-export uit Ierland. Vooral Nederland is in trek: ten opzichte van 2017 is in 2018 een mkb-exportgroei naar ons land geconstateerd van 20 procent. Hieruit blijkt dat de handelsrelatie tussen Nederland en Ierland steeds intensiever wordt, wat ook centraal stond tijdens het recente bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Ierland. Momenteel zijn er in Nederland ruim 16.500 Ieren werkzaam bij ruim 500 in Ierland geregistreerde bedrijven.

Ierse exportgroei 20 procent door bouw- en elektronicasector

Voor het eerst in de geschiedenis bedraagt de totale export van de klanten van Enterprise Ireland naar Nederland meer dan 1 miljard euro. Deze groei van 20 procent ten opzichte van 2017 werd voornamelijk veroorzaakt door de grote Nederlandse vraag naar Ierse producten en diensten in de bouw- en elektronicasector. Bovendien groeit de Nederlandse economie – naar verwachting groeit het bruto nationaal product in 2020 met 1,3 procent. Dit biedt kansen voor Ierse bedrijven om in Nederland aan de slag te gaan.

Brexit

In reactie op de Brexit helpt Enterprise Ireland om Ierse bedrijven hun export naar het Verenigd Koninkrijk te optimaliseren, en daarnaast te focussen op de export naar de eurozone. Vanuit een vijfjarenplan is een doelstelling geformuleerd om tussen 2015 en 2020 de export naar de eurozone te vergroten met 50 procent. Op basis van de geboekte resultaten in de afgelopen jaren verwacht Enterprise Ireland dat het mogelijk moet zijn om deze doelstelling te realiseren. In 2018 is de export naar de Eurozone toegenomen met 8 procent, met een totale exportwaarde van 4,8 miljard euro. Hiermee is de eurozone – na het VK – de een na grootste exportmarkt voor Ierse mkb-bedrijven. 

Groei per sector

De exportgroei is vooral significant in specifieke sectoren: in de sector industrie, is de export in 2018 toegenomen met maar liefst 56 procent en heeft dit een totale waarde van meer dan 118 miljoen euro. De sector services en software is in 2018 met 15% gegroeid en vertegenwoordigt een waarde van ruim 80 miljoen euro. De grootste groei is geconstateerd in de bouwsector: een groei van 137%. Patrick Torrekens – hoofd van Enterprise Ireland BeNeLux – licht deze groei in de bouwsector toe: “Zowel op het gebied van design, projectmanagement, engineering en innovatie behoren Ierse bouwbedrijven tot de top van de wereld en hebben ze de reputatie complexe, internationale bouwprojecten op tijd en binnen budget af te ronden. In Nederland is een sterk cluster van Ierse bedrijven betrokken bij de hightech bouw van datacenters, clean-rooms en laboratoria. Ze zorgen ervoor dat de in Nederland gevestigde IT-, Farma- en biotechbedrijven hun groei kunnen bestendigen en competitief kunnen blijven ten aanzien van de steeds sterkere concurrentie in hun sectoren.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: