Kennisplatform voor noord holland

Mammoet – ook voor kleine ‘monster’ klussen

Geplaatst op 15 juni 2021
Mammoet – ook voor kleine ‘monster’ klussen

Letterlijk onder de rook en bij de poort van Tata Steel in Velsen-Noord ligt een van de vestigingen van Mammoet Nederland. Heel bewust, vertelt branchemanager Freek Poldervaart. De staalgigant is al ruim dertig jaar een van de grote klanten van ‘zijn’ vestiging. Daar zijn ze bij Mammoet natuurlijk erg blij mee, maar de marktleider in hijs- en transportmaterieel zoekt bewust naar meer diversiteit in de regio. Reden om een nieuwe vestiging in Amsterdam te openen die voor (potentiële) klanten zichtbaarder is: “We gaan ons meer op ‘buiten de poort van Tata Steel’ focussen.”

Mammoet is een oer-Hollands bedrijf dat zich inmiddels wereldwijd marktleider mag noemen. Het hijs- en transportbedrijf heeft 140 vestigingen in 40 landen en er werken 7500 mensen. Mammoet heeft een imposant ‘wagenpark’, variërend van klein tot groot hijs- en transportmaterieel. In Nederland zijn tien regionale vestigingen. Freek Poldervaart geeft leiding aan de vestiging in Velsen-Noord en de nieuwe vestiging in Amsterdam.
De vestiging Velsen heeft opzienbarende projecten in de regio op zijn naam staan. Zo werd Mammoetmaterieel ingezet bij het nieuwe dak van het AZ-voetbalstadion in Alkmaar, de verhuizing van het Corendonvliegtuig over de A9 en – recent nog – de nieuwe sluisdeuren bij de Afsluitdijk en project Zuidasdok in Amsterdam.

Nieuwe vestiging

Poldervaart: “Dat zijn projecten die de media halen. Maar ik wil af van het idee dat we alleen grote klussen bij grote opdrachtgevers doen. We zijn nergens te groot voor en ook kleinere projecten willen we graag aanpakken. Wij zijn een logistiek dienstverlener in de ruimste zin van het woord. Je kunt bij ons een kraan inhuren, maar ook een volledige logistieke dienst onderbrengen.” Om zichtbaarder en toegankelijker te worden voor (potentiële) klanten, heeft Mammoet een nieuwe vestiging in de Amsterdamse Westhaven geopend. Dat wordt de nieuwe hoofdvestiging voor Noord-Holland, waardoor Velsen-Noord zich meer specifiek kan focussen op de klant Tata Steel.

Ontwikkelingen

“Of je nu een groot of klein bedrijf bent, we kunnen voor iedereen op het gebied van hijsen of transporteren iets betekenen. We hebben alle equipment in huis én we hebben veel ervaring in het oplossen van lastige situaties”, vertelt Poldervaart. Mammoet springt in op ontwikkelingen, zoals de bouw van windmolenparken en datacenters. “We doen niet alleen werk dat je aan de buitenkant ziet. Wij zijn ook expert in het plaatsen van bijvoorbeeld zware machines, fabrieks- of productielijnen in moeilijk bereikbare binnenruimtes. Een transformator of grote machines verplaats je zelf niet zomaar horizontaal of verticaal. Wij hebben het materieel om dat wél te doen. Speciaal voor dit soort werk hebben we technisch specialisten in dienst.”

Industrial Services

Poldervaart wil meer aandacht genereren voor deze tak van Mammoet: de specialisten van Industrial Services kunnen naast hijsen en transporteren ook ‘sleeën’ en ‘vijzelen’, zoals dat in vaktaal heet. “We zijn sterk in complete projecten. Zo kunnen we bijvoorbeeld hele fabrieken en fabriekslijnen in elkaar zetten”, licht Poldervaart toe. “Voor alles wat maar zwaar, lastig of moeilijk te verplaatsen of te transporteren is, vinden we een oplossing. En zoals gezegd: ook bij kleinere klussen zijn we enthousiast om deze aan te pakken.”

State of the art

Als wereldwijde marktleider heb je een naam hoog te houden, dat doet Mammoet met de expertise, knowhow en het materiaal. “Onze kwaliteitsstandaard ligt hoog en we werken altijd met equipment dat state of the art is”, vertelt Poldervaart op het immense parkeerterrein van de vestiging in Velsen. Zo zijn de kranen voorzien van camera’s in de mast, zodat de kraanmachinist zelf kan zien wat hij doet en niet alleen afhankelijk is van collega’s op de grond. Elke vestiging van Mammoet heeft zijn ‘eigen’ machinepark, maar onderling kunnen de vestigingen van Mammoet Nederland elkaars materiaal uitwisselen. De echt grote rupskranen en specialistisch equipment zwerven de hele wereld over, die zijn niet van een specifieke vestiging maar in beheer bij Mammoet Europe of Mammoet Global. “Dat zijn machines die ingezet worden op speciale projecten. Die staan dan weer in Duitsland en dan weer in Brazilië”, weet Poldervaart.

Elektrisch hijsen

Ook duurzaamheid staat bij Mammoet hoog in het vaandel: “Zelf werken we eraan, maar ook onze klanten vragen om duurzame oplossingen, daar haken we graag op aan. We streven naar een CO2-neutrale werkwijze.” Mammoet heeft al een aantal elektrische kranen en zullen de komende jaren steeds meer en vaker op stroom aangedreven materieel overgaan. “Vooral voor werk dat binnen verricht moet worden is dat een stuk aangenamer. Je hebt dan geen last meer van uitstoot van de motoren. Dat is een stuk gezonder voor de mensen die ermee moeten werken en beter voor het milieu”, licht Poldervaart toe.  

Veelzijdig en divers

Het kenmerkende rode materieel van Mammoet is regelmatig op foto’s in de media te vinden als er weer eens een monsterklus wordt geklaard. Een kap die als een sarcofaag over de kernreactor bij Tsjernobyl wordt geschoven, een ontspoorde trein die weer op de rails wordt gezet, een huis dat in zijn geheel wordt opgetild en op de nieuwe plek gezet, een vliegtuig dat over een snelweg wordt getransporteerd. “Daar zijn we natuurlijk erg trots op”, vertelt Poldervaart.
“Maar daar hebben we soms wel een beetje last van in de regio. Omdat door de media-aandacht de indruk kan ontstaan dat we alleen grote klussen doen. We worden een beetje in onze kuiten gebeten door ons eigen imago. Als iemand dan denkt: ‘die hijsklus van mij weegt maar tien ton, dat zal wel te klein zijn voor Mammoet’, is dat voor ons een gemiste kans. Daar willen we als Nederlandse vestigingen verandering in brengen. Want je kunt ons ook benaderen voor kleine ‘monster’klussen. We doen heel veel ander mooi werk.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: