Kennisplatform voor noord holland

Martijn Vrijheid: ‘Klanttevredenheid boven alles’

Geplaatst op 19 juli 2023
Martijn Vrijheid: 'Klanttevredenheid boven alles'

Vanaf 1 juli is Martijn Vrijheid officieel eigenaar van Autotaalglas Alkmaar. Hij zit al zeventien jaar in het vak waarvan de laatste zes jaar als bedrijfsleider van de Alkmaarse vestiging. Martijn zorgde er met zijn eerlijke werkhouding voor dat de klanttevredenheid omhoogschoot en wil als eigenaar verder bouwen.

Zes jaar geleden liep het organisatorisch niet lekker bij Autotaalglas in Alkmaar en werd Martijn gevraagd om de vestiging te leiden. “Dat wilde ik graag doen en ik nam twee collega’s met me mee”, vertelt Martijn. “Samen hebben we de organisatie op de rit gekregen en zijn we vol gegaan voor klanttevredenheid. Ik streef naar hele hoge kwaliteit dus ik gebruik alleen materialen van originele kwaliteit. De ruiten die we plaatsen komen uit dezelfde fabriek als waar de autofabrikant ze inkoopt. De beste kwaliteit dus.”

Ruitschade

De tijd dat veel ruitschade werd veroorzaakt door diefstal van losse navigatiesystemen ligt gelukkig achter ons. “Steenslag is oorzaak nummer één maar ook transport, kratjes bier die net niet in de achterbak passen en aangereden wild veroorzaken ruitschade”, vertelt Martijn. “In 40% van de gevallen kunnen we de ruit repareren, de andere 60% krijgt een nieuwe ruit. Sinds alle coronaregels zijn opgeheven gaan weer veel meer auto’s de weg op, en ontstaat er dus meer ruitschade. Onze agenda staat bomvol. Normaal gesproken zien we na de zomervakantie een kleine dip, maar ik denk dat die dit jaar uitblijft. Daarnaast verandert de markt. Steeds meer auto’s hebben een camera achter de ruit die lijnen en verkeersborden herkent. Zo’n ruit vervangen kost twee keer zoveel tijd als een ruit van een oudere auto. Als alles met de overname geregeld is, ga ik op zoek naar een nieuw personeelslid.”

Gezonde werkhouding

Samen met een collega en een bbl-stagiair staat Martijn in de werkplaats. “Als bedrijfsleider heb ik allerlei overkoepelende taken maar het liefst sta ik bij de andere mannen in de werkplaats”, vertelt Martijn. “Ik vind het mooi om jonge jongens op te leiden. Om ze het vak maar ook discipline en een gezonde werkhouding bij te brengen. ’s Avonds een appje sturen met ‘ik kom morgen niet’ kan bij mij niet door de beugel. Als er iets is, dan bel je gewoon en praten we erover. Ik heb het idee dat jongeren sneller afhaken als ze het even niet leuk vinden. Maar misschien dachten ze vroeger ook wel zo over mijn generatie”, lacht Martijn.

Waar de klant blij van wordt

Door de focus op klanttevredenheid is het klantenbestand flink uitgebreid. “Elke klant is uniek en heeft zijn eigen wensen”, vertelt Martijn. “Een van de leukste dingen in mijn werk vind ik om te ontdekken waar een klant blij van wordt. Ik ging bij bedrijven langs om uit te leggen welke diensten we verlenen en paste onze service aan op hun wensen. Een bedrijf kan het zich bijvoorbeeld niet permitteren om een kraan, vrachtwagen of veegwagen lang te missen. Daar maken we afspraken over en waar mogelijk doen we reparaties op locatie.”

Speciale voertuigen

Of een klant nou met een Fiat Panda of een Porche binnen komt rijden, het maakt voor Martijn geen verschil. “Ik waardeer iedere klant”, vertelt Martijn. “Natuurlijk is het leuk als er een speciaal voertuig komt. Een ruit bestellen voor een oude Amerikaanse camper is heel andere koek dan een voor een Volkswagen Golf. Maar het gaat mij om de mensen en hun verhalen. Ik ben heel oplossingsgericht en zo communiceer ik ook graag. Ik probeer het altijd vanuit het oogpunt van de klant te zien en bedenk hoe ik het zelf graag zou willen als ik in zijn of haar schoenen zou staan.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: