Kennisplatform voor noord holland

Meer Bomen Nu oogst eerste boom in Recreatiegebied Geestmerambacht

Geplaatst op 30 november 2022
Meer Bomen Nu oogst eerste boom in Recreatiegebied Geestmerambacht

Vanaf 2 december slaan Recreatieschap Geestmerambacht en Meer Bomen Nu de handen ineen om zaailingen te redden. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben of ongewenst zijn. Zo ook in het Recreatiegebied Geestmerambacht.

Veel bomen maken elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij de wandel- fiets en mountaibikepaden of krijgen te weinig licht. Bij beheer van het gebied werden deze zaailingen weggemaaid, maar vanaf nu worden de zaailingen ‘geoogst’ door vrijwilligers van Meer Bomen NU. Het gaat om inheemse soorten zoals vlier, veldesoorn, kornoelje en meidoorn.

Gratis bomen

De geoogste bomen worden vanuit ‘bomenhubs’ gratis uitgedeeld aan mensen die boompjes willen planten, vooral bij burgers en boeren. Ook dit jaar zijn er alweer honderdduizenden boompjes aangevraagd. Uiteraard kan elke vrijwilliger ook bomen mee naar huis nemen. Zo werken we samen aan het tegengaan van klimaatverandering, maken we meer leefruimte voor insecten, vogels en kleine zoogdieren en bieden we de vrijwilligers een heerlijk dagje in de natuur. Meer Bomen Nu nodigt de omwonenden van Geestmerambacht van harte uit om mee te doen. We starten op 2 vrijdagochtend 2 december om 9.00 uur. Er wordt de hele winter tweewekelijks geoogst op de vrijdagochtend tussen 9 en 13 uur.

Iedereen kan helpen: meld je aan als vrijwilliger

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer op gang in regio Alkmaar. Vrijwilligster Judith Baarda uit Koedijk heeft het eerste contact gelegd met RNH en heeft al een groep mensen geïnteresseerd om mee te doen met het spitten. De groep kan zeker nog versterking gebruiken! Wil je meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee en meld je aan voor één van de vele oogstdagen in de buurt.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

· Wat: Oogstdag Meer Bomen Nu

· Waar: Recreatieschap Geestmerambacht, Klaregroetweg 1, Noord-Scharwoude

· Wanneer: 2 december en daarna tweewekelijks op de vrijdagochtend tussen 9 en 13 uur · Meedoen? Meld je aan op https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/133

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: