Kennisplatform voor noord holland

Meer groen en biodiversiteit op bedrijvenpark Beverkoog

Geplaatst op 1 november 2023
Meer groen en biodiversiteit op bedrijvenpark Beverkoog

Bedrijvenvereniging Beverkoog behartigt de gezamenlijke belangen van alle ondernemers op de Beverkoog in Alkmaar en timmert aan de weg door het 40 jaar oude bedrijventerrein om te toveren tot een bedrijvenpark. Op vrijdag 17 november organiseren zij hun tweede Haagplantdag met als thema ‘Hagen voor hekken’. Ondernemers, vrijwilligers van onder andere Landschap Noord-Holland, studenten van VONK (voorheen het Clusius College) en medewerkers van diverse bedrijven op de Beverkoog steken dan de handen uit de mouwen met het planten van hagen. Een gezamenlijke snoeidag staat in de planning in het voorjaar.

Door naast bestaande hekken groene hagen te planten wordt een flinke stap gezet in de vergroening en uitstraling. De hagen nemen weinig ruimte in en vormen verbindingen tussen de twee groene buffers die het bedrijventerrein begrenzen. Hierdoor kunnen dieren en insecten zich makkelijker verspreiden in het gebied. Dat is goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de mentale gezondheid van mensen die hier werken. Prioriteit hebben de in- en uitgangen van het bedrijventerrein, zodat direct bij aankomst de groene en duurzame uitstraling van het bedrijvenpark opvalt. De gemeente Alkmaar is inmiddels gestart met het aanbrengen van bolgewassen, vaste planten en wilde bloemen bij de entrees met mengsels die afkomstig zijn van de op de Beverkoog gevestigde Hortus Alkmaar. Daarna staat het aanplanten van nieuwe bomen op het programma.

Onderdeel van de Haagplantdag is de officiële presentatie van de Toolbox Vergroenen voor ondernemers op de Beverkoog in aanwezigheid van Esther Rommel (Gedeputeerde provincie Noord-Holland) en Christiaan Peetoom (Wethouder gemeente Alkmaar). De toolbox is ontwikkeld door de werkgroep Groen Beverkoog, waarin de Gemeente Alkmaar participeert. Circa 75% van het grondgebied van de Beverkoog bestaat uit percelen die in eigendom zijn van ondernemers. De toolbox inspireert hen om bij te dragen aan gewenste kwaliteitsverbetering van de buitenruimte en bevat maatregelen, die het ondernemers makkelijk maken om hun eigen terrein te vergroenen.

In 2021 deed de Beverkoog al mee aan de regionale GroenSpoor plant-estafette. Er werd een ecologisch lint van bloembollen geplant dat nu jaarlijks de Berenkoog siert. Sindsdien volgden er initiatieven van verschillende bedrijven. Zo is de firma Kesselaar op de Walruskoog op basis van een beheerafspraak met de gemeente zelf begonnen met het vergroenen van de grasstrook voor hun bedrijf. En in de zomer van 2023 is het nieuwe parkeerterrein van Hörmann Alkmaar aan de Robbenkoog in gebruik genomen. Het parkeerterrein met 62 extra parkeerplaatsen is ingericht met veel groen, goede waterdoorlating, laadpalen en zelfs sedum op het dak van de nieuwe overdekte fietsenstalling. De Beverkoog valt op met haar groene ambities en is een van de drie genomineerden bij de Verkiezing Meest Klimaatadaptieve en Natuurinclusieve Bedrijventerrein 2023 van de Stichting Clok.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: