Kennisplatform voor noord holland

MENA is here (to stay)!

Geplaatst op 25 november 2022
MENA is here (to stay)!

Kleurrijk. Wonderschoon. Fascinerend. Van 11 tot en met 20 mei 2023 viert Groningen de rijkheid en diversiteit van kunst en cultuur uit de MENA regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In het tiendaagse stadsprogramma MENA IS HERE – met theater, muziek, film, verhalen en food – nodigt de organisatie iedereen uit om deze kunst en cultuur in al haar schoonheid te bekijken.

De MENA-regio is een culturele mozaïek. Verschillende etnische groepen, culturen en talen bestaan naast elkaar. Een samenleving met een eeuwenoude geschiedenis en een immens rijk cultuurgebied. MENA is kleurrijk en fascinerend, toegankelijk en ontroerend. Het programma van MENA IS HERE nodigt uit om te luisteren naar de verhalen van de mensen uit deze regio en hoe zij het leven hier en nu ervaren.

Samenwerking


MENA IS HERE is een tiendaags stadsprogramma met culturele activiteiten, artiesten, musici, makers, verhalen en gesprekken. Het is de eerste grootschalige samenwerking tussen de Groningse culturele instellingen SPOT Groningen, NITE (Noord Nederlands
Toneel + Club Guy & Roni), NNO (Noord Nederlands Orkest), De Wijk De Wereld en Forum Groningen.

MENA IS HERE gaat ook over de aanwezigheid van de regio in Nederland. De regio voelt voor sommigen ver weg; voor anderen juist heel dichtbij. MENA ís onderdeel van onze samenleving. Daarmee verdient het een blijvende plek op de podia. MENA IS HERE gaat over culturele elementen die hier naartoe werden meegenomen. Over samenleven en samen leven. Over herkenning en nieuwsgierigheid. Over verbindingen maken en bruggen bouwen. Verschillende perspectieven en werelden komen samen.

Ambassadeurs


Nothing about us without us. Bij de organisatie en invulling van MENA IS HERE is een groep ambassadeurs betrokken. Zij wonen in Groningen en omgeving en hebben roots in landen uit de MENA-regio. Ze zijn inspiratiebronnen, kritische meedenkers, klankborden en bewakers van identiteiten. MENA IS HERE wordt voor, door, maar vooral mét hen ontwikkeld. De ambassadeurs van MENA IS HERE zijn bovendien gezicht van het stadsprogramma en delen in aanloop naar hun favorieten, voorkeuren en fascinaties uit de programmering.

Programmering

Iedere culturele instelling ontwerpt een eigen programmering die invulling geeft aan het thema MENA. Deze is te zien in de Oosterpoort, de Stadsschouwburg, de Machinefabriek, Forum Groningen, op straat en in de wijken.

De eerste contouren van de programmering zijn inmiddels zichtbaar. Zo verzorgt NNO met een concert in De Oosterpoort de opening van MENA IS HERE. In de Stadsschouwburg neemt NITE het publiek met de musical Yara’s Wedding mee in hoe onze opvattingen over ‘het Oosten’ en ‘het Westen’ onze blik op de wereld bepalen. In de Machinefabriek ontvangt de Iraanse toneelschrijver Nassim Soleimanpour elke avond een andere gast op het podium en brengt Mouna Laroussi haar nieuwste theatershow. In De Oosterpoort is er veel ruimte voor muziek, o.a. met het Anouar Brahem Quartet, Jean-Guihen Queyras, Mahsa Vahdat, Souad Massi, het Amsterdams Andalusisch Orkest en het dubbelconcert Young Women at Mena.

MENA in het Forum


Forum Groningen is als huiskamer van de stad onderdeel van MENA. Dompel je onder in film, muziek, literatuur en andere activiteiten die te maken hebben met de cultuur uit de MENA-landen. Kijk bijzondere klassiekers en genrefilms met, als het even kan, inleidingen en nagesprekken in aanwezigheid van regisseurs en/of acteurs, of luister naar schrijvers en dichters die vertellen over hun favoriete auteurs uit het verleden en het heden uit het land van herkomst. Het programma wordt de komende tijd aangevuld.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: