Kennisplatform voor noord holland

Merwin Feitsma: ‘Het mkb durft niet genoeg’

Geplaatst op 11 maart 2021
Merwin Feitsma: 'Het mkb durft niet genoeg'

Het moet maar eens gezegd: het Nederlandse mkb is vaak niet erg ambitieus. Merwin Feitsma van marketing-innovatiebureau Mendeleo uit Amsterdam is heel stellig. “Veel ondernemingen draaien oké… en laten het daar dan bij. Bedrijven die écht willen uitblinken presteren niet alleen supergoed, die verbeteren de wereld. Dat vereist lef.”

Gebrek aan ambitie? Er zijn toch zat bedrijven die stevig aan de weg timmeren? Die het ondanks corona fantastisch doen én heel vernieuwend bezig zijn? “Zeker, die zijn er. Maar ik zie ook veel mkb’ers die kansen ongebruikt laten. Om op te schalen bijvoorbeeld. Bedrijven die zijn gegroeid van eenmanszaak naar een club met tien, twintig medewerkers en dan niet de volgende stap zetten. Want die volgende stap zetten – van klein naar groot of van nationaal naar internationaal én bijdragen aan een mooie toekomst – dat moet je durven”, vertelt Feitsma, oprichter van Mendeleo.

“Is die ambitie er wel, dan kunnen we aan de slag. We vertalen dat naar een strategie met heldere doelstellingen en een concreet actieplan. Dat begint allemaal met een visie. Heel simpel eigenlijk. Toch zie ik dat veel ondernemers te druk zijn met de dagelijkse gang van zaken om aan een mooie toekomst te werken. De ideeën zijn er wel, maar het ontbreekt aan tijd en expertise. Daar zijn wij voor”, legt Feitsma uit. Feitelijk geen gebrek aan ambitie dus, maar gebrek aan knowhow om mooie toekomstplannen om te zetten in concreet succes.

Het maximale er uithalen

Wie niet innoveert, wordt vroeg of laat irrelevant en gaat ten onder. Feitsma bepleit wel een balans tussen innoveren en optimaliseren. “Haal het maximale uit wat je nu al doet en innoveer pas als de rek daaruit is.” Feitsma kiest er dan ook voor om in de marketingmix te focussen op het product of de dienst en niet zozeer op de promotie, waar vaker de nadruk op ligt. “Mijn achtergrond als ingenieur en industrieel ontwerper komt hier wel naar voren. Ik heb een rotsvast geloof in de kracht van een goed product. De rest van de marketing bouw je daaromheen.” 

Uitblinkers gezocht

Mendeleo werkt met ambitieuze ondernemers die willen uitblinken en die daarvoor (internationale) stappen willen zetten. Feitsma analyseert de organisatie en alle producten en diensten die het biedt: waar liggen de kansen, waar ben je goed in? Vervolgens ontwikkelt hij een langetermijnstrategie én aanpak waarmee serieuze resultaten geboekt moeten worden. “We bereiden nu voor een middelgroot bedrijf in de techniek een inhaalslag voor. Dat bedrijf ontwikkelt zich langzamer dan de concurrentie, maar wil terug in de top-3 en uitbreiden naar het buitenland. Daarvoor formuleren we een visie en een strategie voor de lange en korte termijn. Ook bepalen we meetbare doelstellingen en werken dat uit in concrete acties voor de komende tijd: het opfrissen van de website, het verbeteren van de customer journey en het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: