Kennisplatform voor noord holland

Metaalconstructie Alkmaar: specialist in gecertificeerd laswerk

Geplaatst op 12 november 2019
Metaalconstructie Alkmaar: specialist in gecertificeerd laswerk

Aan de rand van de Alkmaarse binnenstad, vlak achter de bioscoop, staat nog een echte fabriek. Om precies te zijn: een fabriek die is gespecialiseerd in de productie van (gekeurd) laswerk. Dat klinkt misschien klein, maar is vooral groot. Vaak wordt de straat afgezet om de stalen constructies de fabriekshal uit te kunnen rijden. “Ons specialisme maakt ons gewild.”

Keurlaswerk houdt in dat het laswerk moet voldoen aan een aantal strenge normen. Deze normen zijn verplicht voor onder meer de on- en offshore, bruggen, kermisattracties en kranen. “Niet alleen de lasser moet gecertificeerd zijn en zich regelmatig laten bijscholen, maar ook het bedrijf dient zich hiervoor aan diverse regelgeving te houden. Het laswerk moet zeer gecontroleerd gebeuren en wordt bij oplevering door een onafhankelijke instantie gecontroleerd. Dat het goed is, garanderen wij.” Directeur Werner Nawijn weet precies waar hij het over heeft. Door zich toe te leggen op bijzondere producten met een hoge kwaliteitseis is Metaalconstructie Alkmaar erin geslaagd een trouwe klantenkring op te bouwen. “We werken voor gerenommeerde bedrijven als ECN, Hunting Energy services, Tata Steel en Royal IHC, maar leveren ook staalconstructies aan diverse andere bedrijven in Nederland.”

Alles wat de fabriek verlaat, is geproduceerd op verzoek. “Klanten komen vaak met een specifieke vraag. Bijvoorbeeld een skid voor een CO2-filter, een locomotief voor het rangeren of een laad- en losplatform in een gips- of graansilo. Ze hebben een ruwe schets, maar vaak ook al met een gedetailleerd tekeningpakket van de te realiseren constructie. In alle gevallen denken wij proactief mee over de maakbaarheid van het product.”

Ieder z’n vak
Specialiseren. Toegevoegde waarde bieden. Dé sleutelwoorden in de Nederlandse industrie anno nu. Bij MCA doen ze dan ook alleen waar ze echt goed in zijn en toegevoegde waarde in kunnen bieden. Alle aanvullende werkzaamheden worden bij diverse bedrijven in met name Noord-Holland uitbesteed. “Verspanende werkzaamheden, zagen en conserveren; dat laten we altijd elders doen. Wij concentreren ons in Alkmaar nadrukkelijk op het bouwen van constructies met gecertificeerd laswerk. Alleen dan ben je serieus concurrerend”, legt Werner Nawijn uit. Een goed en groot netwerk is dan natuurlijk wel handig. “Je moet weten bij wie je waarvoor terecht kunt, hoe ze werken en wat ze kunnen. Dan spelen transparantie en onderling vertrouwen een grote rol. Onze klanten eisen altijd topkwaliteit en garanties over de levertijd. Dat betekent dat je ook van je toeleveranciers op aan moet kunnen. Wat dat betreft is het wel een kwestie van samenwerking zoeken en verbindingen aangaan. Dán kun je elkaar in de keten enorm versterken.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: