Kennisplatform voor noord holland

Mexem winnaar Brokeronderzoek op bijzonder moment

Geplaatst op 1 december 2021
Mexem winnaar Brokeronderzoek op bijzonder moment

De uitslag van het Brokeronderzoek 2021 van Beleggers Belangen is bekend. De eerste plaats is voor een relatieve nieuwkomer: Mexem. Deze moest vorig jaar de eerste plaats nog delen met een andere broker, maar is nu de enige winnaar.

De twaalfde editie van het jaarlijkse Brokeronderzoek van Beleggers Belangen komt op een bijzonder moment. Dit najaar is Binck, na een overname in 2019, opgegaan in Saxobank. De overzetting van de Binck-klanten naar het Saxo-platform is echter niet zonder slag of stoot gegaan. Onder meer op het forum van Beleggers Belangen stapelen de klachten zich op. “Omdat in vergelijking met 2020 ook Flatex en TradersOnly zijn afgevallen, lijken meer beleggers dan ooit nieuwsgierig te zijn naar de dienstverlening van andere brokers”, stelt hoofdredacteur Johan Brinkman.

Eigen onderzoek van de redactie

De winnaars van het Brokeronderzoek worden echter, zoals gebruikelijk, niet bepaald door de waarderingen van de beleggers, maar door het eigen onderzoek van de redactie van Beleggers Belangen naar van tevoren vastgestelde aspecten op het gebied van kosten, handelsmogelijkheden, gebruiksgemak en service op een vooraf bepaalde peildatum, in dit geval 1 oktober 2021. Het onderzoek en de rangschikkingen hebben daarmee nadrukkelijk geen betrekking op de bedrijfsvoering of de voorwaarden van de onderzochte brokers.

DeGiro wint onderdeel kosten

Voor het bepalen van de winnaar wegen de kosten net als in 2020 voor 40% mee. Handelsmogelijkheden, service en gebruiksgemak bepalen gezamenlijk voor 60% de einduitslag. DeGiro is dit jaar de winnaar op het onderdeel kosten, terwijl Mexem het beste scoort qua handelsmogelijkheden, service en gebruiksgemak. Mexem eist ook de eerste plaats in het totaalklassement voor zich op. Saxo eindigt als zesde op het onderdeel kosten, maar als tweede bij handelsmogelijkheden, service en gebruiksgemak. Daarmee behaalt deze broker de vierde plaats in de eindklassering.

Direct beleggen in cryptomunten

De opzet van het brokeronderzoek is al ruim een decennium min of meer identiek. Wel wordt jaarlijks een aantal extra aspecten onder de loep genomen. Dit jaar heeft Beleggers Belangen onderzocht of het bij de brokers mogelijk is om direct te beleggen in cryptomunten. “Bij alle aanbieders in ons onderzoek was het op de peildatum nog niet mogelijk om direct cryptovaluta’s aan te schaffen”, stelt echter onderzoeker Jeff Thijssen. “Vooralsnog is het bij enkele brokers alleen mogelijk om in een ETN te beleggen die de koersontwikkeling volgt van cryptovaluta’s als bitcoin en ethereum.”

Ga voor het complete onderzoek naar: www.beleggersbelangen.nl/brokeronderzoek-inleiding/2021/

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: