Kennisplatform voor noord holland

Middelbeek kiest voor langetermijnrelaties

Geplaatst op 11 april 2022
Middelbeek kiest voor langetermijnrelaties

In tijden van een pandemie en een onzekere markt tóch een tweede vestiging openen. Middelbeek Alkmaar, een grote lokale speler in autoverhuur & lease, durfde de stap te zetten. Het bedrijf opende begin 2022 een extra filiaal op industrieterrein Boekelermeer in Alkmaar. Soms komen er als bedrijf gewoonweg onverwachte kansen op je pad die je niet aan je voorbij kunt laten gaan. Dat was in dit geval de overname van KAV Alkmaar. Wij spraken Klaas Middelbeek, de derde generatie in het familiebedrijf, die het bedrijf sinds 2018 succesvol bestuurt.

Middelbeek is een familiebedrijf en bestaat dit jaar 76 jaar. Een bekende en gevestigde naam in Alkmaar en omstreken. Persoonlijkheid en service hebben altijd centraal gestaan in de bedrijfsvoering, wat resulteert in een bijzonder loyale klantenkring én een sterke vaste kern aan personeel. Eenmaal klant of medewerker en je gaat niet snel meer weg. Ondanks dat het bedrijf moet opboksen tegen onder andere grote landelijke leasemaatschappijen danken ze de financiële gezondheid aan ondernemen met Noord-Hollandse nuchterheid, een uitmuntend servicelevel en de persoonlijke benadering. Kwaliteit wint het altijd van kwantiteit. Klaas: “Onze accountmanagers kennen elke klant bij naam en maken een voorstel op maat – we zullen altijd kijken naar wat er wél kan, ook als we daarvoor even van de kleine lettertjes in het contract moeten afwijken. We gaan niet voor de kortetermijnwinst, maar kiezen voor het opbouwen van een langetermijnrelatie. Zo hebben we altijd, al drie generaties lang, onze zaken gedaan en zullen dat ook zo blijven doen. Want dat is Middelbeek.”

Onverwachte overnamemogelijkheden

In het voorjaar van 2021 krijgt Klaas een bericht dat hem op de hoogte brengt van de overnamemogelijkheden van KAV Alkmaar op industrieterrein Boekelermeer. Hoewel het niet direct in de kortetermijnstrategie was opgenomen weet hij direct dat hij deze mogelijkheid samen met zijn vader, die nog steeds zeer betrokken is bij de onderneming, verder wil onderzoeken. “De centrale locatie in het centrum van Alkmaar bij de Friesebrug is perfect en daar blijven we ook, maar een tweede filiaal openen maakt uitbreiding binnen het zakelijke segment mogelijk. Zo werd onze ambitie om te groeien ineens heel tastbaar.” De ligging is zeker voor de zakelijke markt een strategische locatie: dichtbij de A9 en ring Alkmaar én probleemloos kunnen parkeren. We merken al na een maand dat we direct meer klanten krijgen uit bijvoorbeeld Heiloo en Akersloot. Ook kunnen we zo onze leaseklanten nog meer service bieden.”

Ook voor startende ondernemers

Startende ondernemers of ZZP’ers kunnen niet altijd even gemakkelijk een leasecontract afsluiten. “Wij gaan wél altijd het gesprek aan met die ambitieuze ondernemer, zodat we samen kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn. En in de meeste gevallen lopen ook zij met een leasecontract de deur uit en kunnen ze hun onderneming verder uitbouwen mét passend vervoer. Natuurlijk kleeft daar een risico aan, maar dat is in het verleden minimaal gebleken. Het vertrouwen geven aan de ondernemer in kwestie zorgt er ook voor dat het bedrijf nog lang bij ons blijft leasen, zo bouwen we de langetermijnrelaties op.”

Toekomstgericht

Middelbeek heeft nooit gewerkt met een vijf- of tien jarenplan en daaraan gerelateerde doelstellingen. “We hebben eigenlijk altijd met de markt meebewogen en spelen in op de vraag. Geen langetermijnvisies of KPI’s dus. Net als bij de overname van KAV, soms komen er kansen op je pad. En of dat nu wel of niet het plan was, we pakten de kans toen deze voorbijkwam. Dat is onze vorm van ondernemen en dat is altijd succesvol geweest.” Dat wil niet zeggen dat Middelbeek niet naar de toekomst kijkt. Zo ziet het bedrijf op middellange termijn veel kansen op het gebied van waterstofauto’s en groeit in de leasetak nog steeds de vraag naar elektrische auto’s. “Recent is de eerste elektrische bestelbus toegevoegd aan de verhuurvloot. De vraag hiernaar is nog niet persé heel groot maar door de auto toe te voegen aan het aanbod proberen we zelf ook beweging in gang te zetten en te pionieren op het gebied van duurzaamheid.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: