Kennisplatform voor noord holland

Mijlpaal voor Kortebaandraverij Hoofddorp

Geplaatst op 28 oktober 2021
Mijlpaal voor Kortebaandraverij Hoofddorp

Het bestuur van de Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp is trots als een pauw dat de Kortebaandraverij Hoofddorp begin september is ingeschreven in het Register van Immaterieel Erfgoed Nederland.

Burgemeester Marianne Schuurmans en cultuurwethouder Marja Ruigrok reageerden eveneens enthousiast en trots op deze mijlpaal. “Niets of niemand in de Haarlemmermeer kan dit predicaat dragen. Het is bepaald geen sinecure om aan de strenge eisen van toekenning te voldoen.” Immaterieel Erfgoed betreft cultuuruitingen die worden beleefd als erfgoed en een gevoel van identiteit en continuïteit geven, met als belangrijkste criterium voor bijschrijving het voor de toekomst borgen en doorgeven aan volgende generaties. “De zorg voor dit erfgoed is een zware verantwoordelijkheid voor het bestuur, die wij niet uit de weg gaan”, aldus bestuursvoorzitter Jos Koeckhoven.

Niet meer weg te denken

Tien jaar geleden werd de 170-jarige traditie van de harddraverij in de Haarlemmermeer nieuw leven ingeblazen door ‘echte paardenmensen’ als Bob de Leeuw en Bert van Dooijeweerd, die nog steeds onderdeel uitmaken van het bestuur. Dat bestuur bestaat inmiddels uit zes gedreven en ervaren bestuurders. Daarnaast wordt de kortebaan mogelijk gemaakt door een groot arsenaal vrijwilligers en sponsors.“In tien jaar tijd heeft Kortebaandraverij Hoofddorp zich ontwikkeld tot een niet meer weg te denken gratis evenement in het centrum van Hoofddorp”, vertelt secretaris Hans Kas. “Het dorp loopt uit om onder het genot van een hapje en een drankje te genieten van een spannende draverij, een afvalrace tussen 24 paarden bestuurd door pikeurs in de sulky. De prachtige rechte baan op de Kruisweg in Hoofddorp, voor één dag aangelegd tussen de H. Joannes de Doper kerk en Hotel De Beurs, het publiek, evenals de VIP-tent direct aan de baan, het ruime horeca-aanbod, de mogelijkheid een wedje te leggen, een springkussen voor de kinderen: dit alles maakt deze kortebaandraverij tot een waar dorpsgebeuren, waar gezelligheid troef is.”

Kortebaan Hoofddorp verplaatst

DeKortebaan Hoofddorp ter gelegenheid van het tienjarig bestaan, kon op 11 september niet doorgaan in Hoofddorp. “Het bleek niet mogelijk op een verantwoorde en veilige manier te voldoen aan de zeer strenge Covid-19 richtlijnen op deze locatie”, aldus secretaris Hans Kas.We zijn er wél in geslaagd de Kortebaan Hoofddorp, tevens Nederlands Kampioenschap Kortebaan, doorgang te laten vinden op 4 september op de historische Renbaan Duindigt. Met man en macht is gewerkt aan het organiseren van deze verplaatsing, met medewerking van media, onze trouwe sponsors en vrijwilligers en gemeente Haarlemmermeer. Ook voor de paardensport en draverij was het van groot belang de draverij doorgang te laten vinden.”

De secretaris vertelt dat het een echt Haarlemmermeers evenement is geworden. Locoburgemeester Marja Ruigrok deed samen met voorzitter Jos Koeckhoven de opening, verrichtte het startschot en de prijsuitreiking en zette haar handtekening bij de Inschrijving Immaterieel Erfgoed. “De veelal lokale sponsors en eregasten hebben in de Business Club op Duindigt en het aangrenzende balkon een prachtige middag beleefd met spannende koersen. MeerRadio deed verslag en de koersen waren via onze site live te volgen. De tribune was gratis toegankelijk voor publiek.”

Kas vervolgt: “Kelsa Europoort en Manon Pools zorgden voor een grote surprise door de Kortebaan Hoofddorp en daarmee de nationale titel te winnen. De combinatie had op Renbaan Duindigt de loting bepaald niet mee, maar bleef tegen erkende toppers knap overeind. In de finale klopte de merrie uit de stal van Bryan Vader ook de dit seizoen nog ongeslagen Chief One met Rick Wester. Met de indrukwekkende huldiging kwam er toch nog een prachtig einde aan deze bijzondere kortebaan.”

Iedereen welkom in 2022

Kas besluit: “Wij kijken er naar uit in 2022 de Kortebaan Hoofddorp in al zijn volle glorie weer te organiseren op onze geliefde en vertrouwde locatie in Hoofddorp. Daar is iedereen van jong tot oud van harte welkom, zie ook www.kortebaanhoofddorp.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: