Kennisplatform voor noord holland

Ministry of Happy Walls

Geplaatst op 18 november 2019

De slaapkamer omtoveren tot een paleis van weelde en overvloed? Een kinderkamer tot leven laten komen met een zachte dromerige wereld vol vlinders, vogels, bloemen en planten? Een trapopgang veranderen in een belevenis? Na vier jaar voorbereiding is Jo van Gemerde met haar label Ministry of Happy Walls klaar om de wereld te kleuren met  haar ‘More is More ‘designs.

Na een carrière als journaliste en schrijfster heeft Jo van Gemerde zich gestort op het creëren van kleurrijk en gedurfde ontwerpen. Zij gebruikt foto’s van dieren, planten, archeologische vondsten en vintage-elementen en voegt ze samen in designs die vaak honderden lagen bevatten.
Het behang van Ministry of Happy Walls is een honderd procent Nederlands product. Het wordt in Amsterdam door Jo van Gemerde zelf ontworpen, per bestelling op maat gemaakt en in Friesland gedrukt op zware kwaliteit behang of op het honderd procent recyclebare materiaal Ecotex.

De ontwerpen worden op maat gemaakt om het beeldverhaal zoveel mogelijk te behouden, en zijn te koop via  Ministry of Happy Walls. Voor Abel & Tosh is een speciale sustainable collectie van behangpanelen en posters samengesteld en ook het behang is daar te bestellen: Abel & Tosch.

Journalist, schrijfster en muzikant

Autodidact Jo van Gemerde maakte in de jaren negentig naam als journalist, schrijfster en muzikant. Tot haar 33e zat ze in verschillende bands, de meest opvallende was Godzilla: een vrouwelijke hardrockband. Daarna ontdekte ze de journalistiek. Ze begon bij HP/DeTijd en schreef ook voor de Elle, de Marie Claire, Vriendin, AM-Magazine en de Yes. Voor Margriet had ze jarenlang een eigen rubriek en maakte ze rapportages. Op haar 42e debuteerde ze met de roman Sushi & Chardonnay: een bestseller, die werd vertaald in het Duits en Fins. ‘’Ik was de eerste Nederlandse chicklit.”

Op zoek naar dat éne beeld

De ommezwaai van tekst naar beeld kwam rond haar vijftigste, toen zij de diagnose reuma kreeg. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten begon ze te spelen met fotografie en leerde ze werken met beeldbewerkingssoftware. Als beeldverzamelaar is ze altijd op zoek naar dat éne beeld: een vogeltje met precies de juiste kleur veren, of een overrijpe roos.

Jo is regelmatig op pad met haar camera. De ontwerpfase is een intuïtief, dynamisch proces. Voor elk design worden honderden foto’s en lagen gebruikt en digitaal gecombineerd. Over elkaar heen, naast elkaar of overlappend. Het resultaat is een levendig panorama. Een virtuele wereld met diepte, waar je als toeschouwer kan ronddwalen en steeds weer nieuwe dingen kan ontdekken. Quirky, eclectic en maximalistisch; de designs van Jo zijn opvallend. Je hebt er dus een beetje lef voor nodig.

De ontwerpen zijn onder andere te bestellen via www.ministryofhappywalls.com en www.abeltosh.com.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: