Kennisplatform voor noord holland

Momo Medical wint de Nederlandse Innovatie Prijs 2023

Geplaatst op 1 november 2023
Momo Medical wint de Nederlandse Innovatie Prijs 2023

Tijdens de zesde editie van het BID Nationaal Innovatiegala – een samenwerking tussen TNO, het Ministerie van EZK, de UvA, de BID en Kasteel de Wittenburg – werd Momo Medical bekroond met de Nederlandse Innovatie Prijs.

Het bedrijf Momo Medical heeft de afgelopen jaren een gestage omzetgroei weten te realiseren met de introductie van de BedSense en hieraan gerelateerde innovaties die als voornaamste doelstelling hebben om zorgmedewerkers in verpleeghuizen, die te kampen hebben met een steeds verder toenemende werkdruk, te ondersteunen. De Momo BedSense is een gepatenteerde sensorplaat die op borsthoogte onder het matras van bewoners in verpleeghuizen wordt geplaatst. De sensoren geven informatie over druk, houdingen trillingen. De hieraan gelinkte Momo BedSense App geeft personeel inzicht in alle bewoners op de afdeling van het verpleeghuis. Dit stelt hen in staat om anders te werken (niet meer standaard rondes lopen), wat enerzijds leidt tot een verlichting van de werkdruk en anderzijds in meer aandacht voor bewoners. Bewoners kunnen uitslapen, worden minder gestoord, en kunnen beter worden geholpen zodra daar behoefte aan is. Doordat de applicatie voorspellingen kan doen over wanneer iemand uit bed komt, kan preventief gehandeld worden, waarmee een significant aantal valincidenten voorkomen kunnen worden.

Deze baanbrekende innovatie van het bedrijf, gericht op het aanpakken van een grote maatschappelijke uitdaging, werd erkent met de Nederlandse Innovatie Prijs 2023. Een prijs gebaseerd op de Nederlandse Innovatie Monitor en een initiatief van het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de UvA. CEO van Momo Medical, Menno Gravemaker nam de prijs op 23 oktober in ontvangst van juryvoorzitter en hoogleraar Strategie & Innovatie aan de UvA, prof. dr. Henk Volberda.

“De winnaar van de Nederlandse Innovatie Prijs 2023 heeft zich tot doel gesteld om op innovatieve wijze bij te dragen aan het verminderen van de druk op zorgmedewerkers in een tijd van toenemende dubbele vergrijzing en personeelstekorten. Nieuwe manieren van werken in de zorg zijn daarmee van groot maatschappelijk belang geworden. Momo Medical heeft laten zien bijzonder goed te slagen in haar missie om een vernieuwingsslag in de zorg te realiseren. De jury roemt de zelfontwikkelde, gepatenteerde technologische innovaties van dit Delftse bedrijf, waaronder de bedsensor en de hieraan gekoppelde software en mesh-netwerk oplossingen. Zij dragen bij aan het verlagen van de druk op zorgmedewerkers en het verhogen van de levenskwaliteit van bewoners. Daarnaast is Momo Medical ook duidelijk vernieuwend op organisatorisch vlak”, aldus Volberda.

Foto: BID

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: