Kennisplatform voor noord holland

MultiTankcard geeft als eerste laadpasaanbieder inzicht in kosten elektrisch laden

Geplaatst op 12 februari 2021
Chauffeur stekkerauto kan nu in handomdraai tarieven laadpalen vergelijken

Eindelijk krijgen elektrische rijders inzicht in de tarieven van laadpalen. De laadpaallocator van MultiTankcard en MoveMove biedt een overzicht van alle 65.000 openbare laadpalen, inclusief informatie over de typen stekkeraansluitingen, de aanbieder van de laadpaal en de tarieven. Zo kunnen elektrische autorijders onderweg gemakkelijk de prijs checken van hun favoriete laadpaal en die vergelijken met het tarief van hun laadpasaanbieder.

De roep van de Nederlandse (zakelijke) consument om duidelijkheid over de prijzen van elektrisch tanken wordt steeds luider. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist dat een automobilist, op het moment dat hij wil gaan laden, kan zien tegen welk tarief dat gebeurt. En het liefst wil de automobilist na afloop van de sessie inzicht hebben in de totale gemaakte kosten. MultiTankcard is de eerste laadpasaanbieder die deze handschoen heeft opgepakt en de automobilist nu echte transparantie biedt in laadkosten.

Voor alle duidelijkheid: thuisladen is het goedkoopst. Maar doordat een groot deel van de autorijders geen eigen oprit heeft voor een thuislaadpaal, die overigens ook voor de nodige kosten zorgt, zijn zij afhankelijk van laden langs de openbare weg. Voor deze laadpalen zijn de tarieven nu nog niet transparant.

Gegevens nog offline uitgewisseld

Dat heeft een oorzaak. “Zo modern als de infrastructuur van laadpalen is, zo historisch is de opzet. Hoewel de klantvriendelijke insteek is gekozen, dat iedere pas op iedere paal in Nederland geaccepteerd wordt, worden gegevens ‘tussen pas en paal’ voor een groot deel nog offline uitgewisseld. Er worden nog steeds Excel-bestanden met tarieven en transacties via de mail doorgestuurd”, legt Patrick Roozeman, algemeen directeur van MultiTankcard uit. “Door deze ‘ouderwetse’ werkwijze is het moeilijk om inzicht te krijgen in de opbouw van laadtarieven. Zo is op de afrekening vaak niet te zien dat aan de prijs van de laadpaalbeheerder soms nog een opslag of starttarief is toegevoegd. Het is alsof je bij de bakker een volkorenbrood koopt en afhankelijk van de bankpas die je gebruikt een andere prijs betaalt: €2,00 als je met ABNAMRO betaalt en €2,25 als je met ING betaalt.

Roozeman vervolgt: “Dat is natuurlijk onhoudbaar. De industrie werkt er hard aan om de technologie naar een nieuw niveau te tillen, maar er gaat nog fors tijd overheen. Een aantal laadpasuitgevers maakt zich er gemakkelijk van af en vraagt bij openbare palen een vaste prijs per kWh. Het suggereert een mate van transparantie, maar de klant is niet degene die het financiële voordeel ervaart. MultiTankcard doet het anders: de prijs die de bakker in rekening brengt, is dezelfde als de klant op de factuur ziet.” Met andere woorden, MultiTankcard verrekent de prijs van de laadpaalbeheerder, zoals dat ook voor brandstof al jaren gebeurt. Met de laadpaallocator van MultiTankcard kan de automobilist nu zelf de meest geschikte (en beschikbare) laadpaal uitzoeken en de echte prijs betalen. Daarnaast geeft de locator per laadpaal aan welk typen stekkers er functioneren en wat de laadsnelheid is.

Enorme prijsverschillen

De laadpaallocator is te vinden op multitankcard.com/laadlocator en straks ook in de app van MultiTankcard. Wie er een blik op werpt, ziet meteen enorme prijsverschillen. De tarieven op openbare laadpalen variëren van €0,25 tot €0,60 per kWh, afhankelijk van laadpaal, laadpas én laadsnelheid, waarbij de snelladers nog buiten beschouwing worden gelaten. Het loont dus de moeite om iets kieskeuriger te zoeken naar een laadlocatie. Roozeman: “Slim laden is, net als slim tanken, al gewoon mogelijk en het kost je soms slechts 100 meter lopen om 5 cent per kWh voordeel te behalen. Dat scheelt al snel €1,00 op een volle accu. Als wij straks weer rijden, heb je het dan over €5,- tot €7,- per week aan besparing. Ook voor een zakelijke rijder dus zeker de moeite waard.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: