Kennisplatform voor noord holland

Nachttreinen bieden een steeds betaalbaarder alternatief voor vliegen

Geplaatst op 17 mei 2023
Nachttreinen bieden een steeds betaalbaarder alternatief voor vliegen

De populariteit van reizen per nachttrein neemt gestaag toe, mede dankzij de toenemende betaalbaarheid en groeiende interesse in duurzaam toerisme. De recente introductie van de nieuwe wekelijkse nachttrein verbinding van Amsterdam naar Dresden en Praag bevestigt deze trend. Met een capaciteit die gelijkstaat aan vier volle vliegtuigen, biedt deze verbinding reizigers een aantrekkelijk en milieuvriendelijk alternatief voor vliegreizen.

Met 16 rijtuigen en 700 beschikbare plaatsen zijn de treinen naar Tsjechië gemiddeld 90% bezet. GreenCityTrip ziet een toenemende belangstelling voor de trein als alternatief voor het vliegtuig. De nachttrein vertrekt in de avond uit Amsterdam, haalt daarna reizigers op in Amersfoort en Deventer en komt de volgende ochtend aan in de historische steden Dresden en Praag.

CO2-uitstoot

Reizigers die kiezen voor de nachttrein besparen maar liefst 93% CO2-uitstoot in vergelijking met vliegen. Daarnaast maken de stijgende vliegtaksen in Nederland de trein een steeds aantrekkelijker en betaalbaarder alternatief. Naast de langdurige problemen op Schiphol, heeft het vliegverkeer op dit moment te kampen met uitval van vluchten waardoor veel reizigers in onzekerheid zijn over hun vakantie. Mede hierdoor wordt de trein een steeds belangrijker vervoermiddel om korte vluchten te vervangen.

GreenCityTrip-eigenaren Maarten Bastian en Hessel Winkelman zijn verheugd over de groeiende belangstelling voor duurzaam reizen en het succes van hun nachttreinen. “We zijn trots dat we reizigers een milieuvriendelijke manier kunnen bieden om enkele van de mooiste Europese steden te ontdekken,” zegt Maarten Bastian. Hessel Winkelman voegt toe: “Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen de voordelen van treinreizen herontdekken, vooral nu de kosten concurrerender worden in vergelijking met vliegen.”

GreenCityTrip

Het succes van nachttreinen benadrukt de groeiende bewustwording rondom klimaatverandering en de behoefte aan duurzamere reismogelijkheden. Dit initiatief van de Nederlandse touroperator sluit aan bij de bredere trend van de heropleving van nachttreinen in Europa als een comfortabel en duurzaam alternatief voor vliegreizen. Naast de nachttreinen van GreenCityTrip rijden er ook nachttreinen van Nightjet vanaf Amsterdam naar Zürich en Wenen. Het is de verwachting dat komende jaren het aantal internationale bestemmingen dat per trein kan worden bereikt verder zal toenemen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: