Kennisplatform voor noord holland

‘Nederland heeft meer cowboys nodig’

Geplaatst op 24 mei 2019
‘Nederland heeft meer cowboys nodig’

Tijdens het Kenniscafé van IDEA in Alkmaar pleitte Hans van Breugel voor meer ondernemers die risicobereidheid combineren met verantwoordelijkheid nemen voor die risico’s. Hij noemde ‘de cowboys uit de jaren tachtig, die onder andere de Deltawerken hebben gerealiseerd’ als voorbeeld. Want: “Nederland is het allerbeste innovatieland, maar we bouwen te weinig grote bedrijven.”

Van Breugel vertelde de aanwezige ondernemers op deze avond over zijn bedrijf Tocardo, dat gebruik maakt van getijde-energie. Een technologie zo mooi dat zelfs Het Klokhuis er een item over maakte. Twintig jaar geleden startte het onderzoek naar de technologie, tien jaar geleden werd de BV opgericht, en in 2015 kwamen er turbines in de Afsluitdijk en Oosterscheldekering. In januari 2018 ging hij failliet, maar een maand later was de doorstart geregeld. mogelijk gemaakt door het Fonds PDENH en enkele private investeerders.

Tijdens het kenniscafé deelde hij zijn avonturen en lessen. Een van die lessen is de noodzaak van financial engineering. “Wij waren heel goed in de technische engineering; het ontwerpen van de technologie en het product. Maar uiteindelijk is bij dit soort radicale innovatie de financial engineering veel lastiger.” En die onderschatting betreft het hele commerciële proces. “Dan zag ik mijn mensen liever een extra techneut aannamen dan 50.000 euro uitgeven aan marketing&branding. Terwijl branding minimaal net zo belangrijk is!”

Daarnaast adviseerde Hans van Breugel ondernemers om genoeg risico te durven nemen. Hij ziet veel voorzichtigheid doordat juridische zaken tegenwoordig belangrijker worden. “Natuurlijk worden die risico’s wel gecombineerd met verantwoordelijkheid.” Als voorbeeld noemde hij de installatie van Tocardo bij de Oosterscheldekering. “De installateur moest op tijd stoppen omdat hij van zijn draaiboek niet verder mocht. Wij namen de verantwoordelijkheid over en hebben ’s nachts doorgewerkt, waardoor alles wel op tijd af was.” Die cowboymentaliteit ziet hij vaak terug bij ondernemers uit de jaren tachtig, maar nog te weinig bij de nieuwe generatie.

Als laatste benadrukte hij de waarde van een raad van advies, daar heeft hij zelf veel aan gehad in moeilijke tijden. Toen investeerders zich terugtrokken, toen de volgende financier eigenlijk geen geld bleek te hebben, en bij het faillissement. “Zo’n klankbord is toch wel erg fijn. Sparren met mannen met ervaring was erg waardevol.”

Daarmee gaf hij mij persoonlijk nog een extra les mee: als ik ooit nog een bedrijf in energieopwekking start, ga ik sowieso Hans van Breugel vragen in mijn raad van advies”, aldus Arthur Tolsma, mentor en coördinator IDEA. Tolsma schreef voor ons dit verslag over deze editie van het Kenniscafé.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: