Kennisplatform voor noord holland

Nederlands afstudeerproject van Paleis Noordeinde naar de Salone del Mobile, circulair conversation piece verovert de wereld: No Waste Chair

Geplaatst op 3 juni 2022
Nederlands afstudeerproject van Paleis Noordeinde naar de Salone del Mobile, circulair conversation piece verovert de wereld: No Waste Chair

Jong talent Kees Dekkers studeerde afgelopen zomer af aan het HMC (Hout en Meubilerings College) met de No Waste Chair. Dit unieke meubelstuk geeft afgeschreven, waardeloze materialen en producten hun waarde terug. En meer. Het ontwerp nodigt uit tot nadenken, dialoog, bewustzijn en tenslotte tot verandering. De internationale pers ontdekt de No Waste Chair tijdens Salone del Mobile ‘22 in het Palazzo Francesco Turati (Masterly).  

De stoel is een van de voorwerpen die de tijdgeest als geen ander vangt. Van middeleeuwse driepotige kruk (voor ongelijke vloeren) tot Eames iconen van hypermoderne glasvezel (in de jaren 50). Al honderden jaren reflecteren meubels de maatschappelijke status quo. De No Waste Chair is ook een perfecte weerspiegeling van één van de belangrijkste onderwerpen van de 21e eeuw: afval.

No Waste Chair – Rauw en confronterend 

Dit ontwerp draait er niet omheen. Het verbloemt de harde realiteit op geen enkele manier. Het toont de naakte waarheid van de hedendaagse maatschappij. En nodigt uit tot nadenken. Stimuleert bewustwording. Met als uiteindelijke doel: gedragsverandering.

Show it all

Het transparante meubelstuk is gevormd van 100% gerecycled acrylaat. Géén virgin materiaal voor de No Waste Chair. De inhoud is variabel. In de vaste collectie bijvoorbeeld straatafval, houtkrullen of e-waste. In opdracht is de sky the limit, de meeste soorten bedrijfsafval kunnen worden verwerkt in de No Waste Chair voor op kantoor of in de lobby. Oude hardware. Cosmetica. Industrieel afval. De enige voorwaarde is dat het droog en afgeschreven is.

Koninklijk huis

Dekkers werd uitgenodigd om tijdens de opening van het MBO jaar 2021-2022 een lezing te geven over zijn ervaring als pas afgestudeerde MBO’er en deelde het podium met Koningin Maxima. Als liefhebber van design en circulariteit was zij meteen enthousiast over de No Waste Chair, waarop Dekkers deze haar spontaan aanbood. Zij nam de gift aan onder voorwaarde dat ze het tweede showmodel zelf mocht aanschaffen. Op Paleis Noordeinde staan nu twee No Waste Chairs te stralen als conversation piece voor de familie van Oranje en hun gasten.

Serica en vrij werk.

De vaste collectie wordt gemaakt als ‘serica’. Ook ontwerpen op aanvraag vallen hieronder. Bijvoorbeeld voor de internationale kantoren van een bekende bierbrouwer: No Waste Chairs gevuld met lege bierblikken of een evenement waar Dekkers een stoel kan maken als herinnering en bewustwordingsactie. Dekkers blijft ook vrij werk maken, de inspiratie ligt immers op straat voor het oprapen.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: