Kennisplatform voor noord holland

NEMO Science Museum 100 jaar: feestelijke viering van de nieuwsgierigheid en iconische experimenten

Geplaatst op 31 juli 2023
NEMO Science Museum 100 jaar: feestelijke viering van de nieuwsgierigheid en iconische experimenten

NEMO Science Museum bestaat 100 jaar. NEMO pakt groot uit voor dit jubileum, met het thema Nederland Nieuwsgierig. Nieuwsgierigheid, zelf ontdekken en spelenderwijs leren loopt als een rode draad door de geschiedenis van het museum. Om tot creatieve oplossingen te komen voor uitdagingen van de toekomst zijn nieuwsgierige mensen nodig. NEMO wakkert daarom dit feestjaar nieuwsgierigheid aan én roept alle Nederlanders op om vragen te stellen aan NEMO.  

NEMO gaat vanaf september het land in met de NEMO Science Tour. Van de bibliotheek in Leeuwarden tot de universiteitscampus in Delft, de tour gaat 100 dagen kriskras door Nederland. In een verrassende demonstratie met interactieve proeven komt het publiek erachter hoe een vliegtuig in de lucht blijft, waarom het  

geluid van een auto verandert als die voorbij rijdt en hoe je zelf een raket kunt lanceren. Jong en oud zien experimenten die uitdagen om mee te doen en vooral: nieuwsgierig maken.

Spektakel op het water

Op vrijdag 8 december 2023, de verjaardag van NEMO, staan wetenschappelijke experimenten centraal in een spectaculaire show op het water aan het Oosterdok in Amsterdam. In NEMO is voor genodigden het Gala van de Nieuwsgierigheid, waar wetenschappers vragen van het publiek beantwoorden en verrassende demonstraties te zien zijn. Zaterdag 9 en zondag 10 december, tijdens het Festival van de Nieuwsgierigheid, is NEMO voor alle bezoekers gratis toegankelijk.

Stel je vraag

NEMO roept vanaf september iedereen op nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen op de speciale jubileumwebsite: NEMO100jaar.nl. Vragen als: Hoe kunnen mensen ruiken? Waarom smelt een ijsje? Wat is zwaartekracht? Wetenschappers en experts gaan op zoek naar antwoorden en delen die op de site. Vragenstellers maken kans op een toegangskaartje voor de het gala in NEMO op 8 december.

Onderzoek

NEMO gaat dit jubileumjaar ook onderzoek doen naar nieuwsgierigheid. Tijdens het Weekend van de Wetenschap in oktober wordt een landelijk onderzoek gelanceerd. NEMO-professor Maartje Raijmakers van de Universiteit van Amsterdam gaat de nieuwgierigheidsverschillen tussen mensen onder de loep nemen. Zo is de een op zoek naar nieuwe ervaringen, terwijl de ander vooral meer te weten wil komen. Het doel is om beter inzicht krijgen in de verandering van deze eigenschappen gedurende ons leven en daarom doen mensen van 8 tot 100 jaar mee aan het onderzoek.

Foto: DigiDaan

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: