Kennisplatform voor noord holland

Offshore industrie staat centraal tijdens evenement in Den Helder

Geplaatst op 5 juni 2019

North Sea Offshore (NSO) haalt op 6 juni, tijdens een jaarlijks terugkerend evenement, internationale bedrijven en professionals uit de offshore industrie naar Den Helder om te netwerken, kennis uit te wisselen en bekend te raken met alle mogelijkheden die de regio Holland boven Amsterdam te bieden heeft op het gebied van mariene-, maritieme- en offshore energie.

Tijdens het ochtendprogramma van North Sea Offshore 2019 kunnen geïnteresseerden deelnemen aan één van de bedrijfsbezoeken, georganiseerd door verschillende organisaties uit de regio. Na de lunch delen sleutelfiguren uit de sector hun kennis in actuele keynotes tijdens het plenaire middagprogramma.

Ochtendprogramma; bedrijfsbezoeken

Het ochtendprogramma bestaat uit een bezoek aan verschillende bedrijven en organisaties. Zo houdt Kustwacht Nederland zich bezig met de veiligheid op de Noordzee en in Den Helder staat het Kustwachtcentrum (‘meldkamer’). Tijdens het bedrijfsbezoek zal deze organisatie o.a. toelichten hoe ze met de toenemende drukte op de Noordzee omgaan.

Ook zal de Energy & Health Campus in Petten de deuren openen en toelichten hoe het slim integreren van offshore wind en offshore olie- en gas infrastructuur bijdragen aan o.a.  kostenbesparingen en het verlagen van CO2 uitstoot.

Een bezoek aan de Haven van Den Helder is ook mogelijk en deelnemers worden ontvangen door de directeur van de Port of Den Helder bij De Kampanje op Willemsoord. Hier worden bezoekers geinformeerd over de toekomstige ontwikkelingen van de haven  en de regio Holland boven Amsterdam. Aansluitend wordt er een korte vaartocht gemaakt op een havensleepboot door de haven van Den Helder.

Naast deze organisaties openen ook het Marine Onderhoudsbedrijf en Den Helder Airport, CHC Helicopters en Den Helder Support Service hun deuren voor bezoekers aan North Sea Offshore 2019. Een aantal van deze  partijen laten zien hoe zij samenwerken als het gaat om Offshore Helicopter Logistiek. Een veel gebruikt aspect in de Offshore Wind.

Middagprogramma; plenaire bijeenkomst

Van 13:30 tot 15:30 uur vindt een plenaire bijeenkomst plaats. Experts uit de offshore sector delen hun inzichten over actuele thema’s op en rond de Noordzee:

Maarten van IJcken, NAM | ”Noordzee, bron van energie”

De energietransitie heeft op elke onderneming een andere impact. Sommige bedrijven moeten het verdienmodel herzien om een rol te blijven spelen in de toekomst. In deze presentatie legt Maarten van IJcken van de NAM uit hoe zij de bedrijfsvoering aanpassen van het winnen van fossiele energie naar het opwekken van duurzame energie.

Richard Brakenhoff, RaboResearch Rabobank | ”Verdwijnt de winning van olie en gas op de Noordzee?”

Wordt er in de toekomst nog fossiele energie gewonnen op de Noordzee? Of bestaan de activiteiten van de offshore industrie uit het opwekken van windenergie en decommissioning? Richard Brakenhoff van RaboResearch Rabobank vertelt over het verwachte herstel van de olie- en gasproductie in de Noordzee en de vooruitzichten omtrent decommissioning.

Lex de Groot, Neptune Energy | ”De toekomst start vandaag”

Als één van de grootste operators in Europa met een sterke aanwezigheid in Noord-Afrika, Azie en op de Noordzee, weet Lex de Groot, Managing Director van Neptune Energy, als geen ander wat er speelt en waar de sector zich naar toe beweegt. Hij presenteert zijn visie op de toekomst van de olie- en gassector.

Bram du Saar, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat & Sjaco Pas, Kustwachtcentrum | “Duurzame energiebronnen op de Noordzee”

Als het gaat over duurzame energie op zee, staat windenergie op het moment op kop. Maar kan de Noordzee nog op andere manieren een energieopwekker zijn? Hoe staat het met de manieren die gebruik maken van de zon, getijden, de temperatuur van het zeewater of osmotische energie? En is daar wel ruimte voor op onze drukke zee? Bram du Saar, Ministerie Infrastructuur en Waterstaat en Sjaco Pas van het Kustwachtcentrum bieden inzicht.

De dag zal worden afgesloten door Jacobo Bolderheij (directeur Port of Den Helder) namens North Sea Energy Gateway.

De middag wordt gehost door onderzoeker ir. Remco de Boer. De Boer adviseert, schrijft en spreekt over de energietransitie. Hij is maker van de podcast Studio Energie (een wekelijks interviewprogramma met de hoofdrolspelers in de energietransitie), schrijft tweewekelijks een achtergrondartikel op de Expert-pagina van Het Financieele Dagblad en is commentator bij BNR Nieuwsradio.

De dag wordt afgesloten met een netwerkborrel.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: