Kennisplatform voor noord holland

Ondernemersvereniging Amstelveen bewijst toegevoegde waarde

Geplaatst op 20 oktober 2021
Ondernemersvereniging Amstelveen bewijst toegevoegde waarde

Lijdzaam toezien hoe je leden zich door een crisis van ongekende grootte worstelen, dat kan Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) niet. Met vereende krachten en mooie samenwerkingen wordt hulp en ondersteuning geboden aan ruim 200 leden.

Voorzitter Rob van den Helder: “Ik ben nu ruim een half jaar voorzitter. We hebben een intensieve periode achter de rug. Onze rol in de coronacrisis is opkomen voor onze leden richting stakeholders zoals de gemeente. Luisteren naar ondernemers die in de problemen raken, proberen om mensen samen te brengen en helpen de business weer op gang te krijgen.” Dit halfjaar wordt nóg spannender: nu moet blijken of het effect van de steunmaatregelen groot genoeg is.

Samenwerking
Rob: “De OA heeft vanuit de Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven in Amstelveen het initiatief genomen om samen te werken met de Vereniging van Amstelveense Detailhandelsorganisaties (VAD) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Amstelland. De krachten bundelen in het contact met de gemeente Amstelveen heeft geleid tot een lokaal herstelplan en Stimuleringsfonds.”
Directeur Darshan Sloot voegt toe: “We hebben in de coronatijd al onze acties en activiteiten online voortgezet en zelfs een liveshow neergezet. Onze digitale bijeenkomsten trokken veel deelnemers, daar zijn we trots op.”

Back on track
De OA is ook dit najaar heel actief. Darshan: “Onder de noemer ‘Back on track’ willen we Amstelveense ondernemers de komende maanden een programma aanbieden met inspiratie-, kennis- en coaching-sessies, trainingen en webinars, zowel online als fysiek. Met een feestelijke afsluiting op 19 november, de landelijke Dag van de Ondernemer, die wij in samenwerking met Economische Zaken van de gemeente Amstelveen, de VAD en KHN Amstelland organiseren.”

Duurzaamheid
Rob: “Bij veel leden speelt duurzaamheid een belangrijke rol. De gemeente is daar ook actief mee bezig. Als we bedrijven, gemeente en inwoners bij elkaar krijgen, kunnen we de energietransitie handen en voeten geven. Welke businessmodellen zijn er mogelijk en wat voor werk vloeit daaruit voort?”
Darshan: “Bedrijventerrein Legmeer in Amstelveen wordt al getransformeerd naar duurzaam woonwerkgebied. Samen met ondernemers wordt hier ondermeer gekeken naar de invulling van duurzame mobiliteit: minder parkeerplaatsen, meer voorzieningen als elektrische deelauto’s, etc. Ook ondersteunen wij, in samenwerking met de gemeente en Rabobank Amstel en Vecht, de Vrije Universiteit (VU) bij het uitvoeren van SDG Action Scans bij bedrijven. Bedrijfsprocessen worden gescand om te onderzoeken wat een bedrijf kan doen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Daar rolt een advies uit. Wij hebben goed in beeld voor welke leden dit interessant is.”

App en intervisie
Ze vervolgt: “Dat is de kracht van de OA: wij kennen onze leden persoonlijk.” Om die laagdrempelige sfeer in coronatijd voort te zetten, werd de OA-app geïntroduceerd. “Deze wordt actief gebruikt om met elkaar in contact te blijven. Om te helpen het grote personeelstekort in de regio aan te pakken, hebben we aan de app onder ‘vraag en aanbod’ ook een vacaturebank toegevoegd.”

Darshan: “In coronatijd zijn we bovendien gestart met intervisie. We hebben leden opgeleid tot intervisiebegeleider en online sessies gedaan. Dit najaar gaan we daarmee door, maar dan fysiek en gecombineerd met bedrijfsbezoeken. Ondernemers kijken met een frisse blik naar elkaars bedrijven, leren elkaar kennen en zoeken elkaar in het vervolg eerder op. Dat is wat je wilt bereiken als ondernemersvereniging.”

Benieuwd naar alle activiteiten? Kijk op www.oa-amstelveen.nl

Nieuwe leden zijn welkom

De OA verwelkomt graag nieuwe leden. Darshan: “Je bent welkom om sfeer te komen proeven. Schuif vrijblijvend een keer aan!” De OA is niet lokaal gebonden: leden komen uit de hele regio. Rob: “We hebben in dertig jaar een goede naam opgebouwd. We zijn een actieve vereniging met een professioneel bureau waar twee mensen fulltime werken: elk vraagstuk kun je bij ons neerleggen. ‘Even aan de OA vragen’, is heel gewoon.”

Jonge ondernemers
Speciaal voor jonge ondernemers tot 37 jaar – “de Y- en Z-generatie”-  is Afterwork Amstelveen in het leven geroepen. Darshan: “We organiseren vier tot zes keer per jaar fysieke bijeenkomsten, met boeiende sprekers en interessante thema’s. Hier kunnen jonge ondernemers kennis opdoen en netwerken.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: