Kennisplatform voor noord holland

PakDeZon: Zonnig zaken doen

Geplaatst op 12 juli 2021
PakDeZon: Zonnig zaken doen

Als er iets booming is, dan is het wel de business in zonnepanelen. Niet alleen voor de ondernemer, vooral ook voor gebruikers. “Zonnepanelen zijn een van de meest rendabele investeringen van dit moment.”

“Investeren in zonnepanelen is een gegarandeerde keuze voor rendement. Zeker voor bedrijven. Je energierekening komt op of in de buurt van nul. De investering verdien je dan ook zeker terug, en sneller dan sommigen denken.” Al bijna tien jaar berekent, monteert en monitort Arjan Ottenbros met zijn bedrijf PakDeZon zonnestroomsystemen voor bedrijven en particulieren. Full service dus. “Startpunt is de situatie ter plekke: wat is de conditie van de daken, hoe is de stand ten opzichte van de zon, wat is het energieverbruik? Bij de grote projecten overleggen we met de verzekeraar: die kan direct zijn oordeel geven over bijvoorbeeld brandveiligheid of constructie. Je wilt geen installatie monteren die uiteindelijk niet voldoet aan de eisen van de verzekeraar.”

PakDeZon legde bij diverse grote bedrijven in West-Friesland het complete dak vol met honderden zonnepanelen. “Ik monitor precies hoe de energieopbrengst zich verhoudt tot het energieverbruik van het bedrijf. Hoe beter je de pieken op kunt vangen, hoe beter. We leggen dus niet ‘gewoon’ op het zuiden, maar kiezen bijvoorbeeld ook voor oost/west-systemen voor een betere opbrengstspreiding.”

Check vooraf

Al het papierwerk rondom vergunning, subsidieaanvraag en fiscale regelingen waar bedrijven van kunnen profiteren neemt Ottenbros voor zijn rekening. Zo voert hij vooraf een technische schouw uit en doet het bedrijf een netcheck bij Liander. En dat is niet onbelangrijk. “Als je niet kunt terugleveren aan het net, hebben zonnepanelen geen zin.” Pas met alle lichten op groen komen de zonnepanelen in beeld. Dan kan het snel gaan: in de nieuwe bedrijfsruimte van PakDeZon van 1250 m2 in Opmeer liggen drie- tot vierduizend panelen op voorraad. “Vandaag besteld, morgen in huis”, grapt Ottenbros. In maart dit jaar verhuisde hij naar het nieuwe pand met een forse opslagcapaciteit en veel kantoorruimte. “Bij PakDeZon werken nu acht mensen. Ook hebben we een vaste groep van achttien zzp’ers die we regelmatig inschakelen.” En dat terwijl hij nog geen tien jaar terug in zijn eentje begon. Booming business inderdaad, die zonnepanelen.

Monitor 24/7

Ottenbros werkt uitsluitend met SolarEdge – een systeem dat de gebruiker veel inzicht geeft in de prestaties van elk zonnepaneel. Via een gebruiksvriendelijke app bovendien. “Presteert de installatie beneden verwachting? Wij zien precies wat daar de reden van is en lossen dat zo snel mogelijk op.” Sowieso zit hij bovenop de technische ontwikkelingen in duurzame energie. Dat moet ook wel, want die gaan razendsnel. “Er is steeds meer aandacht voor energieopslag – je wilt ook de overcapaciteit van productiepieken benutten. Ik test nu bijvoorbeeld een zoutopslagsysteem dat de klassieke Li-ion accu moet vervangen. De eerste resultaten van deze Greenrock-batterij zijn goed. Het is een veilige en milieuvriendelijke oplossing. De zoutwateraccu is niet-ontvlambaar, niet-explosief, volledig onderhoudsvrij en gemaakt van niet-toxische materialen.”

Toekomstplannen

Arjan Ottenbros bruist van de duurzame ideeën. Met PakDeLaadpaal, PakDeOpslag en PakDeWarmte werkt hij aan de toekomst: een nieuwe generatie laadpalen die zelf ook terug kunnen leveren, geavanceerde energieopslagsystemen om de piekproductie op te vangen en een PvT-paneel dat niet alleen warm water produceert, maar waarmee je een gebouw ook kunt verwarmen. Ook speelt hij met een idee om zonneveranda’s en solar carports te ontwikkelen. “Met een overkapping van semi-transparante zonnepanelen heb je dan een waterdicht, lichtdoorlatend dak dat ook nog energie produceert.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: