Kennisplatform voor noord holland

Particulier of zakelijk internet, wat moet je nemen als zzp’er?

Geplaatst op 16 januari 2024

Als particulier ben je al nergens zonder internet, want stel je eens voor dat je thuis geen internetverbinding zou hebben. Wat er dan allemaal opeens niet meer kan, is onvoorstelbaar. Maar als zakenmens kun je net zo goed niet zonder internet. Alles gaat immers tegenwoordig wel zo ongeveer via het internet. Dus moet je als zzp’er over een werkende internetverbinding beschikken, en daar moet je over het algemeen zelf voor zorgen. Dat zijn wel potentiële zakelijke kosten die je kunt aftrekken, maar hoe zit het eigenlijk met internet voor zakelijke doeleinden? Dat leggen we uit aan de hand van de vraag of je als zzp’er moet kiezen voor een particulier of een zakelijk internetabonnement.

Particulier internet

Ja, particulier internet is gewoon een optie als zzp’er. Zakelijk internet is namelijk een dienst en geen verplichting. Of je nu vanuit huis werkt of elders ruimte hebt, in beide gevallen mag je gewoon een particulier internetabonnement afsluiten en komt dat in aanmerking om aftrekbaar van de belasting te zijn. Vaak is dit de makkelijkste manier als je jezelf als zzp’er van goedkoop internet wilt voorzien en niet al te hoge eisen hebt. Aan particulier internet zitten immers geen toeters en bellen. Dat is tegelijkertijd ook een potentieel nadeel, maar daar hebben we het later nog over. Pas op met thuis werken in relatie tot je internetabonnement. Doorgaan is het onnodig om een apart internetabonnement voor werk en privé te hebben. Als je je werkinternet ook privé gebruikt, kun je de kosten niet geheel als zakelijk opvoeren. Je moet het privédeel er dan van aftrekken, en dat kan best een beetje ingewikkeld zijn.

Zakelijk internet

Als zzp’er heb je echter ook de luxe om voor zakelijk internet te kunnen kiezen, iets wat als particulier dan weer niet kan. Ook een zakelijk internetabonnement kun je thuis eveneens voor privédoeleinden gebruiken, maar dan gaat dezelfde vlieger op als hierboven beschreven: het privédeel van het gebruik mag je niet van de belasting aftrekken. Zakelijk internet kost je in de regel meer, maar dat is niet voor niets. Het serviceniveau is namelijk hoger. Je wordt veel sneller geholpen als er problemen zijn en er zijn ook geen eindeloze wachtrijen bij de klantenservice. Je kunt zelfs een Service Level Agreement (SLA) afsluiten waarin je vastlegt hoe snel de provider een storing opgelost moet hebben. Hoe hoger het serviceniveau, hoe meer je betaalt, uiteraard. Voor lang niet iedere zzp’er is dit noodzakelijk. In noodgevallen kun je als zelfstandige immers nog altijd bij een internetstoring een hotspot maken met je smartphone om toch verder te kunnen werken.

Op belastingtechnisch gebied maakt het dus helemaal niet uit of je kiest voor een particulier internetabonnement of voor zakelijk internet, want dezelfde regels zijn van toepassing. In die zin is internet gewoon internet, maar dat wil niet zeggen dat er geen redenen zijn om te kiezen voor een zakelijk internetabonnement. Als je denkt dat het voor jou een groot probleem zou zijn als je met een internetstoring te maken krijgt of gewoon wat meer technische ondersteuning kunt gebruiken met je internet, is zakelijk internet een prima keuze waar je simpelweg wat meer geld voor over moet hebben. Maar tijd is geld, en met een snelle en stabiele internetverbinding kun je wel productiever zijn.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: