Kennisplatform voor noord holland

Perfecte match tussen ontwerp en uitvoering

Geplaatst op 28 augustus 2020

Tussen een prachtige artist impression en wat uiteindelijk wordt gebouwd, kan een wereld van verschil zitten. René Beijaard bewaakt al vijfentwintig jaar de ruimte tussen ontwerp en eindresultaat van een bouwproject. “Op plat papier past altijd alles. De driedimensionale praktijk kan een stuk weerbarstiger zijn.”

Het laatste wat René Beijaard wil, is met een beschuldigende vinger wijzen. “Dat het schetsontwerp of de bestekstekening van de architect niet altijd precies overeenkomt met wat de bouwer uiteindelijk neerzet, is niet per se het gevolg van onwil van een van de twee partijen. Veel vaker is de discrepantie tussen ontwerp en eindresultaat het gevolg van miscommunicatie, is een idee technisch onhaalbaar of te duur, of wordt een ontwerp ingehaald door strengere wet- en regelgeving.”

Geen gezeur

Precies in dat speelveld opereert de bouwbegeleider. “Een aannemer wil over het algemeen geen gezeur en gewoon doorwerken. Niet alle details in het ontwerp van de architect vindt hij even belangrijk. Als bouwbegeleider bewaak je juist het ontwerp, zorg je dat de wensen van de opdrachtgever zo worden uitgevoerd als aan tafel besproken is. Tegelijkertijd heb ik ook oog voor de praktische kant van een project en dus voor de ideeën van de bouwer. Soms wegen de technische bezwaren gewoon zwaarder.” Beijaard vertaalt op die manier de mooiste wensen in praktische mogelijkheden, én zoekt naar de gedeelde belangen van alle betrokken partijen.

Balans zoeken

René Beijaard merkt dat de vraag naar bouwspecialisten toeneemt. “Doordat wij met onze neus bovenop alle facetten van het bouwproces zitten, kunnen wij altijd kritisch meepraten en meedenken.” Dankzij hun jarenlange ervaring aan beide kanten van het bouwspectrum beschikken hij en zijn collega’s over heel veel theoretische én praktische knowhow. Wel zo handig, want bouwbegeleiding is ontzorging pur sang: financieel, bouwtechnisch en qua planning houdt René Beijaard de vinger aan de pols. “Grote of kleine projecten, dat maakt niet uit. Elk project heeft zijn eigen specifieke uitdagingen. Voor ons telt het eindresultaat bij de opdrachtgever. Ik zoek naar een goede balans tussen wat de bouwer móet doen en waar voor de opdrachtgever de grens ligt.”

Zwart op wit

Bouwbegeleiding bewijst niet alleen zijn nut bij nieuwbouwprojecten. “Juist bij renovatie en herbestemming is de uitvoeringsfase vaak een uiterst complexe puzzel met heel veel haken en ogen. Onvoorziene bouwkundige tegenvallers vragen om een snelle oplossing. Als bouwbegeleider bewaak je dan het grote plaatje. Je probeert vooruit te blijven kijken.” Beijaard Bouwbegeleiding en Ontwerp laat zien dat een ontzorgende dienstverlener geen onnodige luxe hoeft te zijn waar je maar weinig mee opschiet. Integendeel. “Door mee te denken met alle partijen die betrokken zijn bij een bouwproject en preventief in actie te komen, voorkom je met onze bouwbegeleiding onnodige vertraging, overbodig en te duur meerwerk en ongewenste afwijkingen in het ontwerp. Daar streven we naar.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: